Ny forskning viser at denne lille skapningen kan hjelpe kaffeproduksjonen.
Denne sneglearten spiser opp kafferusten fra kaffebladene. Foto: Colourbox.comKafferust er egentlig en sopp. Den fester seg til kaffetrærnes blader og suger næringer ut av dem. Dette resulterer i rustrøde flekker på bladene, før de faller av og treet etter hvert slutter å produsere kaffebønner. Men en usannsynlig, liten skapning kan kanskje være med på å bekjempe den smittsomme plantesykdommen – sneglen Bradybaena similaris.
Det varmere og våtere klimaet som kommer av den globale oppvarmingen er med på å spre kafferusten i høy hastighet. Sannsynligvis vil det bare bli verre i årene som kommer. Oppdagelsen av denne sneglen gir derfor håp.
I 2016 oppdaget en gruppe forskere fra University of Michigan knall oransje snegleavføring på kaffeblader som var påvirket av kafferust. Videre forskning viste at sneglen ved navn Bradybaena similaris (B. similaris) spiser det rustfremkallende sopp-patogenet.
Forskergruppen undersøker nå om denne sneglen, og eventuelt andre snegler, kan gi en løsning på kafferustproblemet. Forskningsrapporten deres er publisert i tidsskriftet Ecology. For selv om kafferusten har naturlige fiender – slik som larver og midd – er det denne sneglen som har vist seg å være mest effektiv. Forskerne plasserte ett kaffeblad med kafferust og én snegle i en mørk beholder. På 24 timer hadde sneglen redusert mengden kafferust med hele 30 %.
Forskergruppen er imidlertid ikke klare for å utnytte sneglen som en løsning for kafferust helt ennå. En rekke tidligere biologiske kontrolleksperimenter har ført til katastrofale resultater, og dette ønsker de å unngå. Det er for eksempel uvisst om kafferusten kan fortsette å vokse etter at den har vært gjennom fordøyelsessystemet til sneglene, og i hvilken grad sneglene påvirker patogendynamikken og økosystemet, både lokalt og i regional skala. Mer forskning er derfor nødvendig.
Kaffeprodusenter blir rammet ekstra hardt av klimaendringene på grunn av biedød.
En ny rapport fra WWF maler et mørkt bilde for fremtiden.
En liten borebille har i løpet av kort tid blitt en alvorlig trussel for kaffeprodusentene.
Arabica-planten er langt mer ømfintlig for brå temperaturendringer enn tidligere antatt.