Drikk kaffe og redd planeten

Det er en populistisk og upresis overskrift som likevel bærer et snev av sannhet i seg. Det viser seg nemlig at kaffegrut kan bli til nedbrytbar plast!

Friluftsbarista: Et par sitter i naturen og drikker kaffe. Halvparten av vekten og volumet til kaffegrut er cellulose, som kan brukes til å lage en miljøvennlig plasttype. Foto: Colourbox.com

Plast er som kjent et problem. Plast er uhyre anvendelig og bruksområdene er nærmest ubegrensede. Problemet er at plasten er vanskelig å bli kvitt når den først har gjort nytten sin.

Synderen er ofte råstoffet polyetylen, som brukes i PE-plast – den aller vanligste plasttypen. Selv om visse bakterier og sopp klarer å bryte ned – eller degradere – polyetylen, er nedbrytingen ikke fullstendig. Det som blir igjen, blir fort til mikroplast, som har en lei tendens til å havne der den ikke burde. Heldigvis er en mer miljøvennlig og lettere nedbrytbar variant på trappene, basert på nanocellulose. Og det er her kaffen, eller snarere kaffegruten, kommer inn.

Nanocellulose i kaffegrut

Den nedbrytbare plastvarianten som vi snakker om her, er nemlig bygget på en miks av polyvinylalkohol – som er en vannløselig, syntetisk polymer – og nanocellulose. Vanligvis hentes nanocellulose fra skogbruksrester, men forskere, under ledelse av førsteamanuensis Izuru Kawamura ved japanske Yokohama National University, har funnet ut at kaffegrut kan være en vel så god kilde.

Faktisk er det slik at halvparten av vekten og volumet til kaffegrut er nettopp cellulose. Ved hjelp av en prosess som kalles dampreforming – eller katalytisk oksidasjon – klarte teamet til Kawamura å komme frem til grutens egen nanocellulose. Den viste seg å ha alle de egenskapene som skal til for å lage en god miks sammen med polyvinylalkohol.

Tonnevis med kaffegrut

Vi kaffeelskere produserer over seks millioner tonn med kaffegrut hvert eneste år, ifølge den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO. Ikke hver og en av oss, men samlet på verdensbasis.

En god del av kaffegruten brukes til gode ting, som biodrivstoff og karbonfangst. Men fremdeles havner mange tonn på dynga. Det er med andre ord nok av råstoff å ta av for å lage nedbrytbar plast, og dermed emballasje til en ny kopp kaffe. Og hva er vel mer resirkulert enn å drikke kaffe av en kaffegrutkopp?

Les også: Weducer-koppen er laget av 40 prosent kaffegrut

Relaterte artikler