Kaffegrut kan erstatte miljøverstingen palmeolje

To skotske gründere mener i hvert fall at det finnes gull i grut.

Frukt fra oljepalmen holdes i to hender. Palmeolje er en type vegetabilsk olje som utvinnes av frukten av oljepalmen. Foto: Colourbox.com

Palmeolje brukes i alt fra pizza til biodiesel til vaskemidler. Ifølge miljøvernorganisasjoner verden over, fører den enorme etterspørselen etter palmeolje til at regnskogene hugges ned, og erstattes med palmetrær.

Ettersom planeten vår er avhengig av regnskog, sier det seg selv at denne utviklingen er potensielt meget skadelig. Det bør gjøres en endring. To skotter stilte derfor seg selv spørsmålet: Kan kaffegrut være løsningen på dette avskogningsproblemet?

Kaster kaffegrut i tonnevis

Alt dette lå i bakhodene til skottene Fergus Moore og Scott Kennedy, da de oppdaget hvilke enorme mengder restavfall som en kaffebar «produserer» hver eneste dag. Begge var på tidspunktet studenter ved Strathclyde-universitetet i Glasgow, og jobbet i byens kaffebarer for å spe på ved siden studielånet.

Business-studenter som de var, satte de raskt opp et regnestykke. Kaffegrut står nemlig for 60 prosent av kaffens restavfall. Dette utgjør svært store mengder kaffegrut. I Storbritannia alene kaster man faktisk over en halv million tonn grut – hvert eneste år.

Gull av kaffegrut

Når vi samtidig vet at kaffen inneholder oljer som – i likhet med palmeolje – kan brukes i alt fra kosmetikk til mat, så kan det her finnes muligheter for å lage gull av grut. Det mener i hvert fall Moore og Kennedy, som nå utvikler prosesser for å hente ut og rense disse oljene som finnes i kaffegruten.

Har fått utviklingsstøtte

Bedriften deres, Revive Eco, har allerede sikret seg 235.000 britiske pund – omtrent 2,6 millioner kroner – i utviklingsstøtte fra Zero Waste Scotland.

Relaterte artikler