2 minutter

Kaffe og jordbær har en viktig ting til felles når det gjelder god smak

Er du en av dem som elsker både kaffe og jordbær?

En kaffekopp og jordbær på en asjett. Kaffe og jordbær smaker deilig hver for seg, men en kombinasjon er heller ikke dum. Foto: Colourbox.com

Begge er botaniske frukter som blir best når de får en lang modningstid.

Hvor fort jordbær modnes, påvirkes av klimaet der de dyrkes. Lang modningstid gir også bedre bær. Trønderbær kommer ofte litt senere enn andre bær, og er kjent for å ha best sødme.

Kaffeplanten trives best i subtropisk klima uten frost, men paradoksalt nok er det plantene som vokser høyest over havet som gir den beste kvaliteten. I høyden tar det nemlig lengre tid for kaffebærene å modne, og resultatet er kaffe med bedre aroma, når de behandles riktig.

Både kaffe og jordbær har blitt undersøkt av eksperter innen sensorikk.

Hva er smaken av jordbær?

Jordbær er (ideelt sett) søte, men jordbærsmaken rommer mer enn som så. Sensoriske egenskaper som smak, lukt og utseende hos norske jordbærsorter og nye krysninger er kartlagt av Nofimas smaksdommere. Dommerne fikk i oppgave å beskrive alle egenskapene de kunne kjenne med tanke på utseende, lukt, smak og tekstur. Ut fra disse ble det valgt ut 23 egenskaper.

De ulike sortene har hver sine kvaliteter, men egenskapene som viste seg å være mest fremtredende var søt, syrlig, gress og saftig. Lukt, smak og aroma kommer bedre frem ved høyere temperaturer, så jordbærene ble smakt på ved romtemperatur (ca. 18 °C). Det kan være nyttig å vite at kjøleskapskalde jordbær er ganske smaksnøytrale og tamme.

Resultatene er samlet i et jordbærsmaksdiagram. Et slikt diagram gir svar på om det er noen sensorisk forskjell mellom to eller flere av jordbærsortene, og hva denne forskjellen dreier seg om.

Jordbærsmak i kaffe

Jordbærsmak kan du faktisk gjenkjenne i enkelte kaffesorter. “The somewhat sweet, slightly sour, floral, fruity, frequently winey aromatic associated with strawberry”, kan vi lese i World Coffee Research Sensory Lexicon. En kartlegging av smak, aroma og tekstur er det første skrittet for å forstå hvorfor en kaffe smaker og lukter som den gjør.

Les også:

Hvorfor smaker ulike kaffetyper forskjellig?

Falsk frukt

Visste du forresten at jordbær egentlig ikke er et bær? Jordbær stammer faktisk fra rosefamilien. Derfor brukes ofte betegnelsen «falsk frukt». Når rosen har blomstret, faller bladene av, og den øverste delen av blomsterstilken svulmer opp til et jordbær. De små brune prikkene på yttersiden av bæret er botanisk sett ikke frø, men nøtter! Les mer om den “falske frukten” på UiO sine nettsider.

Kaffe og jordbær i kombinasjon

Kaffe og jordbær smaker deilig hver for seg, men en kombinasjon er heller ikke dum. En enkel måte er selvfølgelig å drikke en god kopp kaffe sammen med jordbær i den ene eller andre formen, men kaffe og jordbær kan også forenes i en oppskrift.

I denne kjekskaken med mousse får du både kaffe og jordbær.

Her finner du blant annet oppskrift på en smoothie som inneholder både kaffe, is, sjokolade og jordbær.