1 minutt

Slik lager du best mulig kaffe på trakteren!

Det er mange små detaljer som til sammen avgjør om du får en god eller middels opplevelse når du lager filterkaffe.

Kaffe helles fra en kaffekanne og over i en kopp. Foto: Colourbox.com

Hvorfor er det slik at kaffe tilberedt med samme metode kan smake forskjellig fra sted til sted? Svaret er at det er mange små detaljer som til sammen avgjør om du får en god eller middels kaffeopplevelse.

Nedenfor finner du noen enkle tips til hvordan du skal få det beste resultatet når du tilbereder filterkaffe.

Gode tips for god filterkaffe

  • Det er viktig at utstyret som brukes alltid er rengjort. For kaffetraktere som blir regelmessig brukt, anbefales det å rense en gang annen hver uke.
  • Det er avgjørende å bruke frisk, kaldt vann. Bruk gjerne en egen beholder for å fylle vann i trakteren.
  • Det er helt nødvendig å bruke riktig mengde kaffe i forhold til vann. 60–70 gram kaffe (6–7 strøkne måleskjeer) per liter vann gir en god og fyldig kaffe.
  • Kaffe er veldig ømfintlig for lys, luft og fuktighet, og kaffen bør derfor alltid oppbevares i originalemballasjen. Kaffebokser er fint, men du bør beholde emballasjen på oppi boksen. Da bevarer du smak og aroma lenger.
  • Kaffe smaker aller best straks den er ferdig. Den bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Da kan den få en besk eller brent ettersmak. Hell derfor kaffen over på en termokanne om den skal stå lenger enn 30 minutter før servering.
  • Skal du servere kaffe fra en serveringskanne, bør den forvarmes med varmt vann for å redusere varmetap.
  • Bruk en kaffetrakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon. En godkjent trakter tilfredsstiller kravene til tid og temperatur som sikrer en god kaffe.
  • Det er et godt tips å skylle kaffefilteret før du bruker det. Da fjerner du en eventuell papirsmak fra filteret.

Les også: Billige traktere leverte dårligst kaffe