Den sosiale oljen #7: Kaffen ankommer Norge

Episode 7 av «Den sosiale oljen» handler om kaffens reise til Norge.

Episode 7 av «Den sosiale oljen» handler om hva som skjer på kaffelaboratoriet til Joh. Johannson Kaffe.

Roger Wilhelmsen, innkjøpsdirektør i JOH. JOHANNSON KAFFE, forteller hva som skjer på kaffelaboratoriet deres.

Programleder Line Verndal er på besøk i laboratoriet, og får prøvesmake kaffe sammen med seniorrådgiver Tore Flåten.

Se den fullstendige episoden «Den perfekte balansen» på johjohannsonkaffe.no.

Transkripsjon av video

Roger Wilhelmsen:

Kaffelaboratoriet er selve hjertet i bedriften. Det er der vi bestemmer oppskriftene, hva som skal kjøpes, sette sammen blandinger, kontrollere at alt smaker slik det skal – både det som kommer, og før noe som helst forlater huset her av det ferdige produktet. Og den som har vært lengst i huset her, er seniorrådgiver Tore Flåten.

Tore Flåten:

Jeg har jobbet med kaffe i mer enn 40 år, og kaffe er et utrolig spennende produkt med så mange fasetter. All kaffe som kommer fra de forskjellige kaffelandene, må innom laboratoriet for å godkjennes, prøvesmakes, gis en karakter, slik at vi vet hvor de kan brukes i produksjonen.

Line Verndal:

– Heihei! Line.

Tore:

– Heihei! Velkommen, til det aller helligste.

Line:

– Takk. Det er her dere smaker på alt? Og kvalitetssikrer alt?

Tore:

– Her smaker vi på alt. Her smaker vi på all råkaffe som kommer til huset.

Line:

Før det bestilles opp et parti kaffe, får laboratoriet tilsendt en testprøve fra leverandøren. Det er dette som blir malen når selve kaffepartiet skal testes.

– Hva gjør dere hvis det ikke smaker sånn som dere vil?

Tore:

– I verste fall så ber vi leverandøren om å ta kaffen tilbake. Og det skjer også, fra tid til annen, faktisk. Men det er veldig sjelden at det ikke stemmer.

– Så da er det bare å helle det på her.

Line:

– Hvordan vet du når den er ferdig, da?

Tore:

– Det vet jeg ved å høre, og ved å se.

– Der! Hørte du det? Nå er den blank og fin. Skal vi ta den?

Line:

– Ja, jeg er med på det! Sånn skal den se ut, da?

Tore:

– Sånn skal den se ut.

– Det lukter godt?

Line:

– Den lukter bra, den! Lukter veldig godt.

– Hvor mange ganger gjør du dette her om dagen?

Tore:

– Tja. Sånn i gjennomsnitt kanskje hundre. Noe sånt. Noen dager kan det være færre, og noen dager mer.

Line:

– Men du spytter vel ut, da, sikkert?

Tore:

– Spytter ut dette, ja. Jeg får i meg nok kaffe likevel.

Hvis vi for eksempel smaker på 40 kopper fra ett parti, skal alle disse koppene smake det samme, og de skal smake det samme som den godkjente prøven.

– Så da begynner vi å smake her, på den prøven som vi har godkjent. Som liksom er fasiten, som du kalte det.

Line:

– Det var bra?

Tore:

– Det er litt, det. Litt … ‘slightly fermented’, som vi kaller det.

Line:

– Er den? Den ene, eller?

Tore:

– Den ene, ja. Veldig lite.

Line:

– Ja. Det er denne?

Tore:

– Det er den, ja. Hvis du sammenligner da med naboen, for eksempel, tror jeg du kan kjenne det.

Line:

– Nå kan jeg faktisk kjenne det. Det er noe med ettersmaken!

Tore:

Kaffen er et naturprodukt, og det finnes 10 000 kaffebønner i én kilo kaffe. Av og til hender det derfor at vi finner én og annen kopp som har en litt avvikende smak.

Line:

Dersom dette kan påvirke det endelige partiet, må hele containeren sendes tilbake.

Når kaffen er godkjent, blir forskjellige sorter blandet sammen, for å få en mest mulig balansert kaffe.

Relaterte artikler