Den sosiale oljen #6: Kaffens historie

Episode 6 av «Den sosial oljen» handler om kaffens historie.

Episode 6 av «Den sosial oljen» handler om kaffens historie.

Programleder Line Verndal forteller om hvor og når kaffen ble oppdaget, og hvordan drikken spredde seg til resten av verden. David Moorhouse fra International Coffee Organization forteller om kaffehusene i London.

Se den fullstendige episoden «Kaffe som handelsvare» på johjohannsonkaffe.no.

Transkripsjon av video

Line Verndal:

Kaffens historie strekker seg tilbake til det sjette århundre, og til kaffens opprinnelige hjemland, Etiopia. Legenden forteller om gjeteren Kaldi fra Kaffa-regionen, som oppdaget disse røde bærenes oppkvikkende effekt på geitene sine. Han delte senere sine opplevelser med en munk, som bestemte seg for å prøve bærene.

Munken helte kokende vann over kaffen, og fikk til sin store overraskelse en drikk som fikk ham til å føle seg så oppkvikket at han kunne holde seg våken i timesvis. Han tok med seg drikken til klosteret der han bodde, og klosteret ble etter hvert kalt «det våkne klosteret».

Derfra spredde den magiske drikken seg til Jemen, og til Østen. I omkring 1470 åpnet de første kaffehusene i Mekka. Venezia var den første europeiske byen som fikk sitt eget kaffehus i 1647, og fra Italia ble kaffen eksportert til resten av Europa – men ikke før paven hadde godkjent den stimulerende drikken. I 1650 åpnet det første kaffehuset i England.

David Moorhouse:

Kaffehusene var en av de fremste arenaene for business i London. Forsikringsmarkedet, og til en viss grad også bank- og finansmarkedet, vokste frem rundt kaffehusene.

Line:

Det ble en økende etterspørsel etter den eksotiske drikken, og produksjonen i Jemen var ikke nok til å dekke det voksende behovet. Europeerne prøvde først å dyrke kaffe i Europa, men uten hell, og det nederlandske østindiske kompani var de første som tok kaffen til de nye, europeiske koloniene.

Kaffeplanter ble brakt til Java i Indonesia, og i 1699 var plantasjedriften i gang. I 1714 brakte franskmennene én eneste kaffeplante til Martinique, og derfra spredde kaffeplantasjene seg til hele Sør-Amerika.

Se oversikt over alle episodene: Den sosiale oljen

Relaterte artikler