Hva smaker egentlig god kaffe?

Hvordan vet du om kaffen du drikker er så god som overhodet mulig?

En kvinne sitter på en kjøkkenbenk og nyter en kopp med god kaffe God kaffe skal ha en balansert smaksprofil. Foto: Colourbox.com

Det er lite som slår en god kopp med kaffe, enten det er om morgenen før dagen begynner ordentlig eller sammen med en sjokoladebit etter middag. Er man en ekte kaffegeek, er man også på evig jakt etter den perfekte koppen med kaffe. Men hvordan skal egentlig en god kopp med kaffe smake? Og hvordan vet man om kaffen man drikker er så god som overhodet mulig?

Dette er et spørsmål den kjente baristaen James Hoffmann får stadig vekk, og han har derfor svart på dette i en YouTube-video. For selv om god kaffe kan være mye forskjellig, finnes det likevel en del fellestrekk.

Balanse mellom ulike smaker

Kaffe har hovedsakelig tre smakskomponenter: bitterhet, sødme og syrlighet. Når de blendes sammen på en god måte, skaper de en harmonisk smaksprofil. Dersom én av disse smakene blir overdøvende, eller ikke smaker som den skal, får kaffen en ubehagelig smak. Med god kaffe skal man ikke egentlig kunne plukke ut de ulike smakskomponentene med mindre man prøver; de skal blende sammen til å skape én helhetlig smaksopplevelse.

Det er imidlertid ikke slik at all kaffe har samme balanse mellom bitterhet, sødme og syrlighet. Dette blir litt som å sammenligne ulike typer frukt: En appelsin og et eple har forskjellige smaksprofiler, men kan være perfekte på hver sin måte. Balansen mellom de ulike smakskomponentene er forskjellig i de to fruktene, men de har likevel riktig balanse i henhold til sine egne egenskaper. Slik er det også med ulike typer kaffe.

En behagelig munnfølelse

En annen ting som er viktig for hvordan smaksopplevelsen blir, er kaffens munnfølelse. Dette ordet beskriver teksturen til kaffen og hvordan den føles i munnen. Men hvordan skal god kaffe føles? Den kan være lys, lett, delikat og minne om te – eller den kan være rik, kraftig og tung med lang ettersmak.

Når det kommer til munnfølelse, finnes det et helt spekter. Og god kaffe kan finnes på hele dette spekteret. Det kan være enklere å beskrive hva det ikke skal være: God kaffe skal ikke føles skarp eller hard i munnen. Den skal rett og slett føles behagelig.

Rene og klare smaker

Det neste James Hoffmann trekker frem, er klarhet. Kaffe kan føles nærmeste ‘gjørmete’, hvor de ulike smakene føles diffuse. God kaffe har imidlertid en klarhet i smakene, hvor de ulike smakskomponentene i kaffen er rene og tydelige. Dette gir kaffen en karakter som man umiddelbart nyter.

Individuelle smaksoppfatninger

Selv om det finnes en slags fasit på hva som utgjør god kaffe, er det også store individuelle forskjeller. Mennesker kan oppfatte de samme smakene ulikt, og mens noen foretrekker lette og lyse kaffetyper, foretrekker andre mørke og tunge kaffetyper. Det betyr ikke at den ene er bedre enn den andre, det er bare at vi som mennesker kan foretrekke det ene fremfor det andre på grunn av individuelle faktorer. Dersom to mennesker får samme kaffe, vil de derfor ha to forskjellige smaksopplevelser. Og når det kommer til smak, er individuelle preferanser alfa og omega.

To ting er imidlertid sant om all god kaffe. For det første skal den få deg til å ville ha mer. Blir du trist hvis du skal ta en slurk av kaffen, og oppdager at du har drukket den opp allerede? Det er definisjonen på en god kopp kaffe. For det andre skal kaffe gi glede. Legger du deg om kvelden og gleder deg til å kunne drikke kaffe om morgenen? Blir du glad hver gang du fyller opp kaffekoppen i løpet av dagen, og nyter hver eneste slurk? Da vet du at du har god kaffe.

Relaterte artikler