Batian – en ny generasjon kenyansk kaffe

Batian ble avlet frem for smak, produktivitet og motstandsdyktighet.

En person løfter opp en håndfull med modne kaffebær fra en pose Batian er en relativt ny kaffevariant med svært høy produktivitet. Foto: Colourbox.com

Batian er en relativt ny variant innen kaffeverdenen. Den er avlet frem spesielt med tanke på sykdomsresistens, produktivitet og smak, for å møte utfordringer knyttet til klimaendringene.

Batian-kaffe ble kultivert i 2010 av Coffee Research Institute (CRI) i Kenya. Navnet kommer fra det høyeste fjellet i Kenya, og reflekterer kaffevariantens betydning og ambisjoner. Utviklingen av kaffen var nemlig et svar på behovet for en kaffeplante som både var sykdomsresistent, og som hadde høy kvalitet og produktivitet. Kaffen ble dyrket frem gjennom selektiv avl av Ruiru 11-varianten for å oppnå ønskede egenskaper.

Hva kjennetegner Batian-planten?s

Batian er en kaffevariant som trives i høyder på mellom 1900 og 2300 moh. Ideelt sett vil den ha moderate temperaturer og jevnt med nedbør året rundt. Planten trives best i fruktbar, vulkansk jord med god drenering, og ettersom den også har dyptgående røtter, kan den med fordel dyrkes i skråninger. Dette gjør imidlertid innhøsting av kaffebærene mer krevende, ettersom det må gjøres for hånd.

Kaffeplanten er tilpasset ulike klimatiske forhold, noe som gjør den egnet for dyrking i flere kafferegioner. Blir Batian-planten tatt hånd om på riktig måte, vil den kunne produsere opptil 5 tonn (!) ren kaffe per hektar, noe som er betydelig høyere enn mange andre tradisjonelle varianter.

Batians kaffebær har en dyprød farge, og er større enn kaffebærene til andre kenyanske kaffevarianter. Planten er motstandsdyktig mot både kaffebærsykdom og kafferust, noe som reduserer behovet for plantevernmidler.

Batian som spesialkaffe

Når det kommer til smak, har Batian-kaffe en kompleks og balansert smaksprofil. Den har en kraftig fruktighet fra modne bær og moden steinfrukt, og en god og naturlig sødme som kan sammenlignes med honning eller brunt sukker. Syrligheten er mild, med toner av appelsin og sitron. Kaffen har subtile florale undertoner, ofte sammenlignet med jasmin eller hibiskus, samt nøtteaktige undertoner. Den har en fyldig kropp som gir en behagelig munnfølelse, og en ren og søt ettersmak som gir en jevn avslutning.

Sammenlignet med de mer kjente, kenyanske variantene SL28 og SL34, har Batian en mer balansert syreprofil, der SL-variantene har en mer markant syrlighet. Batian kan også ha mer sødme. Kaffen deler noen likheter med Bourbon og Typica, men har en kraftigere kropp og ofte en mer kompleks fruktighet.

De siste årene har Batian blitt stadig mer populær i spesialkaffemarkedet. Ikke bare er den motstandsdyktig mot klimaendringer og plantesykdommer, men den har også høy kvalitet og en kompleks smaksprofil. Den kan altså gi en spennende smaksopplevelse.

Kilder: varieties.worldcoffeeresearch.org, 43factory.coffee

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse på nettstedet vårt. For mer informasjon om hvordan vi håndterer dataene dine, vennligst se vår personvernerklæring.