Ny forskning viser at tidspunkt har mye å si.
Det finnes utallige studier som bekrefter at kaffe har en rekke helsefordeler – både for hjertet, hjernen og kroppen generelt. Kaffedrikkere har lavere sannsynlighet for å få diabetes, kreft, nyresykdommer, leversykdommer, beinbrudd, depresjon, angst, hjerneslag og demens – for å nevne noe. En rekke studier undersøker hvor mye kaffe man bør drikke, og hvilken mengde som gir flest helsefordeler. Den nye studien, som ble publisert i European Heart Journal, er imidlertid den første som har undersøkt hvorvidt tidspunktet man drikker kaffen har noe å si.
Den nye studien brukte data fra den nasjonale helse- og ernæringsundersøkelsen i USA som pågikk fra 1999 til 2018. Undersøkelsen hadde over 40 000 deltagere som rapporterte kostholdet sitt, inkludert kaffekonsumet sitt – både hvor mye de drakk og når på døgnet de drakk kaffen.
Basert på disse dataene identifiserte forskerne to hovedmønstre for kaffedrikking: De som drakk kaffe om morgenen (mellom 04:00 og 12:00), og de som drakk kaffe fordelt utover hele dagen. Deltagerne ble også delt inn i grupper basert på hvor mye kaffe de drakk. Tallene viste at 36 prosent av deltagerne drakk kaffe om morgenen, mens 16 prosent drakk kaffe gjennom hele dagen. 48 prosent drakk ikke kaffe i det hele tatt.
I løpet av den tiden datainnsamlingen foregikk, ble det registrert 4295 dødsfall, hvorav 1268 skyldtes hjerte- og karsykdommer og 934 skyldtes kreft. Forskerne justerte for en rekke faktorer, blant annet søvnvaner og andre livsstilsfaktorer, for å finne sammenhengen mellom kaffekonsum og dødsårsak.
Sammenlignet med de som ikke drakk kaffe, hadde morgendrikkerne 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø uavhengig av årsak, og 31 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Interessant nok var det ingen forskjell mellom de som drakk kaffe gjennom hele dagen og de som ikke drakk kaffe i det hele tatt.
Morgendrikkerne dro nytte av helsefordelene uavhengig av om de drakk moderate mengder kaffe (2–3 kopper) eller store mengder (3+ kopper). De som drakk litt kaffe (1 kopp eller mindre) dro delvis nytte av kaffens helsefordeler, men ikke like mye som de som drakk flere kopper.
Selv om det er uvisst nøyaktig hvorfor klokkeslettet har så mye å si, antar forskerne at det er fordi koffeinet i kaffen påvirker døgnrytmen vår, blant annet ved å senke melatoninproduksjonen. Dette kan igjen føre til økt risiko for blant annet inflammasjon og høyt blodtrykk. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å kunne fastslå hvorvidt dette er årsaken. Uansett viser denne studien at det ikke bare er mengden kaffe som påvirker helsen vår, men også når på dagen man drikker den.
Kilde: academic.oup.com
Både koffein og ADHD-medisiner er sentralstimulerende midler.
Kronisk nyresykdom er en av de største dødsårsakene vi har i verden.
Både hvilken kaffe du velger og hvordan du brygger den påvirker hvor sunn kaffen blir.