Nå kan kaffegrut bli til batterier

Øker levetid og stabilitet.

Illustrasjon av batterier som er laget av kaffebønner Foto: Adobe Firefly

Forskere har funnet en metode for å bruke kaffegrut i batterier, som øker batterienes levetid og stabilitet. Fremtiden er nå!

Bare i Norge kaster vi mer enn 10 000 tonn kaffegrut årlig, og på verdensbasis er dette tallet estimert til mer enn 15 millioner tonn. Det jobbes derfor iherdig med å finne alternative måter å bruke dette avfallet på. Forskere ved Australian Research Council’s Microrecycling Research Hub har nå klart å utnytte kaffegrut til å gjøre batterier bedre.

Neste generasjons batterier

Forskere har tidligere klart å gjøre om kaffegrut til elektroder for litium–ion-batterier. Nå har forskere i Australia funnet en måte å bruke kaffegrut til elektroder i litium–svovel-batterier.

Generelt sett er Li–S-batterier lovende når det kommer til levetid. De har imidlertid en kritisk utfordring i at batterikapasiteten raskt minker etter flere oppladinger. Dette skyldes at de svovelholdige kjemikaliene i batteriet har dårlig stabilitet. Én mulig løsning på dette problemet er å skape en porøs «arkitektur» i elektrodene, som jobber med å fange inn kjemikaliene og hindrer dem i å unnslippe. Og det er nettopp der kaffegruten kommer inn i bildet.

Kaffegrut kan gjøres om til porøst karbon gjennom pyrolyse. Dette er en prosess hvor man bruker svært høye temperaturer i et oksygenfritt miljø for å varme opp kaffegruten. Ikke bare er dette en genial utnyttelse av kaffegrut som ellers ville blitt kastet, men det er også billig. I tillegg viser det seg at denne kaffegruten får perfekt porøsitet, noe som forbedrer både stabiliteten og ytelsen til Li–S-batterier. Faktisk fant forskerne ut at batterienes levetid ble så mye som tidoblet ved bruk av kaffegrut! Det betyr at det ikke bare er vi mennesker som i fremtiden vil kunne få energi fra kaffe, men også de elektroniske duppedittene våre.

Kilde: robbreport.com

Relaterte artikler