Alternativer til kaffefiltre

Du har nok flere ting hjemme som kan brukes som erstatning for kaffefiltre.

Et brukt kaffefilter ligger i en håndbrygger Du skal nok få deg kaffe selv om du er tom for filtre! Foto: Colourbox.com

Skal du lage deg kaffe, men har gått tom for kaffefiltre? Fortvil ikke! Det finnes nemlig flere alternativer du kan bruke i stedet for kaffefilter.

Noen alternativer er kanskje mer praktiske enn andre, men alle fungerer som kaffefiltre. Og vi kan garantere at du har minst ett av disse alternativene hjemme!

Dette kan du bruke i stedet for kaffefiltre

1. Tørkepapir

De aller fleste har tørkepapir hjemme, og det kan fint brukes som erstatning for kaffefiltre. Papiret brukes på samme måte som et vanlig kaffefilter. Pass imidlertid på at du dekker hele filterholderen godt, og bruk gjerne flere lag, hvis ikke kan du ende opp med grut i kaffen. Du må også være litt forsiktig mens du holder på, ettersom tørkepapir ikke tåler like mye som vanlige filtre. Dersom du har en Torky-variant vil nok dette fungere best, ettersom de tåler en del selv når de er våte. Ulempen med tørkepapir som kaffefilter er at det kan gi fra seg uønsket smak.

2. Oppvaskhåndkle eller lommetørkle

Dette er noe annet som finnes i de fleste hjem. Så lenge du har et rent oppvaskhåndkle eller et lommetørkle liggende, kan du fint bruke det som kaffefilter. De brukes på samme måte som vanlige kaffefiltre, og det er ingen fare for at kaffegrut vil havne i kaffekoppen. Vær imidlertid klar over at kaffe kan etterlate flekker som ikke går bort i vask, så ikke bruk favoritthåndkleet. Vær også klar over at det kan gi fra seg uønsket smak i kaffen.

3. Metallsil eller melsikt

Dersom du har en metallsil/melsikt hjemme, eventuelt en tesil, kan du bruke det som kaffefilter. Hell kaffe og varmt vann i en kopp, la det trekke i 4–5 minutter, og så siler du rett og slett kaffen. Ulempen er at det er stor sannsynlighet for at du vil få noe kaffegrut i kaffekoppen, ettersom slike siler ofte ikke er finmasket nok til å fange opp alt kaffestøvet. Kaffen vil imidlertid smake godt, og silen vil ikke gi fra seg uønsket smak.

En person sikter mel gjennom en liten melsikt

Hvis du har en melsikt, kan denne brukes som kaffefilter. Foto: Colourbox.com

4. Teposer

Dersom du er glad i te, kan det hende du har tomme teposer liggende i skapet. Disse er laget som et alternativ til tesiler, og fungerer derfor fint med kaffe. Fyll teposen med kaffe, knyt den igjen og putt den i en kopp med varmt vann. La kaffen trekke i 4–5 minutter, før du tar ut teposen. Siden teposene brukes på måten de er tiltenkt, vil de verken etterlate uønsket smak eller kaffegrut i kaffekoppen. Den største ulempen med teposene er nok at de færreste har slike teposer hjemme.

5. Strømper eller sokker

Ja, du leste riktig – du kan bruke både strømper og sokker som kaffefilter. Sørg bare for at de er rene! Dersom du bruker strømper, klipper du av «føttene» og putter den ene inni den andre, slik at du får et «filter» med to lag. Sokken bruker du bare som den er. Fremgangsmåten er den samme som for teposene – enkelt og greit! Ulempen er at sokker og strømper kan gi fra seg uønsket smak, og de kan være vanskelige å rengjøre etterpå.

6. Dropp filteret!

Dette er nok den enkleste metoden av dem alle – å droppe kaffefilteret. Velg gjerne en bryggemetode som ikke krever filter, slik som presskanne eller perkolator. Eventuelt kan du lage kokekaffe. Nordmenn har alltid elsket kokekaffe på tur, og det er ingenting i veien for å lage det på komfyren hjemme. Kok opp vann i en liten kjele, hell oppi kaffe og la det trekke. Deretter heller du kaffen forsiktig over i en kopp, slik at du ikke får med gruten. Selv om du kanskje vil få noe kaffegrut i koppen, vil smaken være upåklagelig.

Kilder: brewcoffee.com, fullcoffeeroast.com

Relaterte artikler