Hva er en macchiato?

Kaffedrikken macchiato finnes både som espresso macchiato og latte macchiato.

En grønn kopp med kaffedrikken espresso macchiato står oppå en seng av kaffebønner En espresso macchiato er en enkel eller dobbel espresso som markeres/farges med en skje melkeskum. Foto: Colourbox.com

Macchiato kommer fra det italienske ordet ‘macchia’, som betyr ‘markert’ eller ‘flekket’. Navnet refererer altså til at dette er en kaffedrikk «med et merke i».

En «flekket kaffe» er utgangspunktet for både espresso macchiato og latte macchiato. Begge variantene har en flekk i seg, men hvorvidt det er melk eller kaffe som utgjør flekken, kommer an på hvilken macchiatovariant det er snakk om.

Espresso macchiato

En espresso macchiato består typisk av en enkel eller dobbel espresso som er «flekket» med én eller to skjeer melkeskum. Melkeflekken skal være et synlig tegn på at det faktisk er litt melk i kaffen. Drikken har en sterk kaffesmak, men melkeskummet gjør at den blir noe mildere og får en litt kremet tekstur. Den er altså et godt valg for alle som er glade i espresso, men som ønsker en litt svakere kaffesmak.

Espresso macchiato lages ved å brygge espresso på vanlig måte, før man deretter tilsetter melkeskummet på toppen. Drikken inneholder altså ikke steamet melk.

Latte macchiato

En latte macchiato er nærmest det motsatte av en espresso macchiato – det er melk markert med kaffe. Drikken består hovedsakelig av steamet melk og melkeskum, med en liten mengde espresso. I skummet skal det være et tydelig, brunt merke av kaffen.

Latte macchiato lages ved å helle steamet melk i et glass eller en kopp, helle på et lag med melkeskum og til slutt helle en espresso forsiktig på toppen av melkeskummet. Resultatet blir en kaffedrikk med tydelige lag og en mildere kaffesmak enn espresso macchiato. Latte macchiato skiller seg også fra kaffe latte ved at melken og espressoen er mer lagdelt.

Nye macchiatovarianter skaper forvirring

Det er imidlertid lett å bli forvirret, ikke minst fordi det er store forskjeller på hvordan ulike kaffebarer lager macchiatoer. Mens noen serverer espresso macchiato som en espresso med et tykt lag melkeskum, kan man også få servert varianter hvor macchiatoen er tilsatt noe av den steamede melken.

Starbucks har flere kaffedrikker med macchiato i navnet – på den norske menyen finner vi blant annet «Caramel Macchiato» og «Iced Caramel Macchiato». Dette er imidlertid helt andre drikker, som minner mer om kaffe latte som har blitt markert med karamellsirup. I USA kan du derfor finne kaffebarer som omtaler sin espresso macchiato som en «tradisjonell macchiato».

Relaterte artikler