Hva er en flat white?

For et utrent øye kan det være vanskelig å skille flat white fra cortado, cappuccino og kaffe latte.

En kopp med flat white Hvis du ønsker en kaffe med en tydelig kaffesmak og en kremet munnfølelse, kan flat white være noe for deg. Foto: Colourbox.com

Mange kaffedrikker består av espresso og steamet melk, men det er mer komplisert enn som så. Hovedforskjellen mellom ulike kaffedrikker er hvordan melken tilberedes, og hvordan den helles oppi kaffen.

Flat white er ikke så ofte tilgjengelig i Norge, men du trenger ikke å reise lengre enn til nabolandene våre før du vil begynne å legge merke til denne drikken på kaffebarmenyene.

Tydelig kaffesmak og silkemykt skum

I en flate white er det mindre melk enn i for eksempel en kaffe latte, så kaffesmaken blir mer dominerende. Det skal i utgangspunktet brukes en dobbel espresso, men noen steder serverer også flat white med enkel espresso.

Å steame melk er en kunst vi ikke skal gå i detalj på her, men avhengig av hvordan det gjøres, blir resultatet ulikt. Melken i flat white skal steames, men ikke så lenge at den begynner å skumme ordentlig. Den skal ha små bobler, i motsetning til for eksempel en cappuccino, hvor skummet skal ha store bobler. Cappuccinoen har derfor et tykt lag med stivt skum på toppen, mens en flat white får et tynt lag med blankt og silkemykt skum. Dette forklarer navnet «flat hvit».

En flat white med latte art sett ovenfra.

Både tykkelsen og fargen på melkelaget gir et godt utgangspunkt for latte art. Foto: Sjo og Floyd

Lattekunst

På en ordentlig espresso er det et deilig lag med crema på toppen. I enkelte espressobaserte kaffedrikker forsvinner cremaen – enten under det tykke laget med skum, for eksempel som på en cappuccino, eller i all melken som i en stor kaffe latte. På en flat white skal melken blandes sammen med cremaen slik at det dannes et jevnt gyllenbrunt lag. Både tykkelsen og fargen på melkelaget gir et godt utgangspunkt for lattekunst.

Hvis du ønsker en kaffe med en tydelig kaffesmak og en kremet munnfølelse, kan flat white være noe for deg. Kaffen blir vanligvis servert i en kopp, men som med de fleste andre kaffedrikker, vil du finne variasjon mellom ulike kaffebarer.

Australsk opprinnelse

Kaffedrikken skal ha sin opprinnelse i Australia, hvor det finnes dokumentasjon for at drikken har vært på kaffemenyer siden midten av 1980-tallet. Det er imidlertid noe omstridt om Australia alene kan ta æren for denne oppfinnelsen, for enkelte hevder nemlig at drikken stammer fra New Zealand.

Flat white nådde Storbritannia i 2005, og rundt 2015 tok den virkelig av globalt. Nå finner du drikken på menyen til alt fra små kaffebarer til store internasjonale kaffekjeder over store deler av verden, også i Norge.

Relaterte artikler