Vil du ha en balansert kaffedrikk? Da er cappuccino kaffen for deg!
Cappuccinoen skal ha en mørk espressoring som omslutter melkeskummet. Foto: Colourbox.comDet finnes flere ulike varianter av cappuccinoen, men en klassisk cappuccino består av én del espresso, én del steamet melk og én del melkeskum. På grunn av dette regnes cappuccinoen som den mest balanserte av de kjente kaffedrikkene. Ideelt sett skal melkeskummet være såkalt makroskum, med store bobler som gjør at skummet er forholdsvis stivt. Cappuccinoen toppes gjerne med litt krydder eller kakaopulver, selv om det heller ikke er uvanlig med lattekunst.
De eneste ingrediensene som behøves for å lage en cappuccino, er espresso og melk. Skal den lages som en profesjonell barista, behøver du imidlertid også en espressomaskin for å lage espressoen, samt en steamer og en pitcher (stålmugge) for å steame melken.
En standard cappuccino er på mellom 150 og 180 ml.
Det tar tid og øvelse å mestre steaming av melk. Når man øver, kan det være fornuftig å bruke et termometer for å kunne overvåke melkens temperatur. Vær imidlertid oppmerksom på at temperaturen som vises på termometeret er noe forsinket, og at den reelle temperaturen på melken er noen grader varmere! Vi anbefaler derfor å stenge damprøret når termometeret viser litt over 60ºC. Melken må nemlig aldri overstige 70ºC – da vil den både lukte og smake ubehagelig.
De færreste har nok en espressomaskin med steamer hjemme. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan lage deg en kurant versjon av cappuccinoen hjemme. Lag espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe, på det tilberedningsutstyret du har tilgjengelig. Det kan være kaffetrakter, håndbrygger, AeroPress, presskanne – alt fungerer!
Varm deretter opp melk til omtrent 60ºC. Det er mulig å få tak i rimelige melkesteamere som både varmer opp og pisker melken samtidig, men dersom du ikke har en slik, kan du varme opp melken i en kjele på komfyren. Deretter kan du vispe melken til det dannes skum. Dette kan gjøres med en liten melkeskummer, med en elektrisk håndmikser eller for hånd.
Kilde: kaffe.no
For et utrent øye kan det være vanskelig å skille flat white fra cortado, cappuccino og kaffe latte.
Det har etter hvert blitt mange varianter av plantedrikker. Det er ikke likegyldig hvilken du velger til kaffen.
Det finnes ingen spesifikk oppskrift på hvordan denne kaffedrikken lages, og det finnes derfor mange variasjoner.
Kaffebarkaffen latte kan fint lages hjemme.