Pulverkaffe vs. espressopulver – hva er forskjellen?

Når skal man bruke hva, og hva skjer hvis man bruker feil?

En liten beholder med pulverkaffe står ved siden av en beholder med espressopulver Hva er egentlig forskjellen mellom pulverkaffe og espressopulver? Foto: Colourbox.com

Det er nok mange som bruker begrepene ‘pulverkaffe’ og ‘espressopulver’ om hverandre. Selv om det står espressopulver i en oppskrift, er det vel ikke så farlig om man bruker pulverkaffe i stedet for. Det er jo omtrent det samme – er det ikke?

Vi er nok ikke alene om å ha syndet i den forstand at vi har brukt pulverkaffe i stedet for espressopulver, eller omvendt. Men til tross for at de to kaffepulverne ser ganske like ut, har de ulike bruksområder. Les videre for å lære hva forskjellen mellom dem er!

Ulike smaksprofiler gir ulike bruksområder

Det er en naturlig forklaring på hvorfor pulverkaffe og espressopulver ligner så mye på hverandre: Begge kaffetypene fremstilles nemlig gjennom samme prosess. Både pulverkaffe og espressopulver lages ved å frysetørke eller spraytørke konsentrert kaffeekstrakt. Espressopulveret lages imidlertid med mørkere brent kaffe, og resultatet blir dermed et pulver med kraftigere smak.

Dette gjør at det er stor forskjell mellom de to kaffepulverne når det kommer til smaksprofil, aroma og munnfølelse. Pulverkaffe har en mildere og mer balansert smaksprofil, og ligner derfor mer på en «vanlig» kopp kaffe. Avhengig av hva slags pulverkaffe man bruker, kan kaffen imidlertid bli litt bitter, og mange foretrekker derfor å tilsette melk og/eller sukker.

Espressopulver er mer konsentrert, og gir derfor et kraftigere og mer espressolignende brygg. Det har også gjerne mer sødme enn pulverkaffe. På grunn av dette er det vanlig å bruke espressopulver i baking.

Noen bruker en skje til å flytte pulverkaffe fra en krukke over i en kopp

Espressopulver og pulverkaffe lages på mer eller mindre samme måte. Foto: Colourbox.com

Pulverkaffe eller espressopulver – hva skal man velge?

Selv om de to kaffepulverne ikke er det samme, er det likevel fullt mulig å bruke de to om hverandre – så lenge man ikke forventer det samme resultatet.

I dessertoppskrifter står det gjerne at man skal bruke espressopulver. Dette er fordi den kraftige smaksprofilen passer godt sammen med søtsaker – spesielt sjokolade. Kaffen fungerer nemlig som en smakforsterker, og tilfører en kompleks smak som komplementerer sjokoladesmaken. Pulverkaffe passer på sin side godt i oppskrifter hvor man ikke ønsker at kaffesmaken skal bli for dominerende, for eksempel i grøt, granola, marinader og sauser.

Det er likevel fullt mulig å bruke pulverkaffe i stedet for espressopulver i desserter og bakverk. Men siden pulverkaffen har en mildere smaksprofil, bør man bruke omtrent 1,5–2 ganger så mye kaffe for å oppnå ønsket smaksprofil. Risikoen er imidlertid at desserten kan bli litt bitrere enn ønsket, så man bør derfor passe på å bruke en kaffe som er laget med 100 prosent arabica.

Selv om det vanligste er å bruke pulverkaffe til å lage kaffe, kan man også bruke espressopulver. Det er ikke egentlig slik at det ene er riktigere enn det andre; det kommer rett og slett an på hva slags kaffe man foretrekker. Er du av typen som foretrekker traktekaffe? Da bør du gå for pulverkaffe. Foretrekker du imidlertid espresso og mørkbrente kaffetyper, kan du gjerne lage kaffe (eller espresso!) med espressopulveret. Felles for de to kaffepulverne er likevel at kaffen ikke smaker like godt som det ferskbryggede motstykket.

Kilder: theoldcoffeepot.com, roastycoffee.com

Relaterte artikler