SCA har lansert ‘Coffee Sensory and Cupping Handbook’

Håndboken er en praktisk guide for profesjonelle kaffecuppere.

Bilde av SCA sin nye håndbok, Coffee Sensory and Cupping Handbook Den nye håndboken skal gi nyttig informasjon og være en praktisk veiledning for kaffefagfolk. Foto: SCA

The Specialty Coffee Association (SCA) har nylig publisert Coffee Sensory and Cupping Handbook. Håndboken baserer seg på og erstatter The Coffee Cupper’s Handbook, som ble publisert i 1986. Den nye håndboken er utformet på en slik måte at den skal kunne gi verdifull informasjon samtidig som den er en praktisk guide for kaffefagfolk.

Coffee Sensory and Cupping Handbook har samlet 30 år med vitenskapelige fremskritt innen sensorisk vitenskap – en vitenskap som søker å forstå menneskelige oppfatninger av lukt, smak og munnfølelse. Håndboken kombinerer dette med praktiske anvendelser, slik som SCA sin etablerte cuppepraksis, og tips til hvordan man kan bruke språket for å beskrive kaffen. Dette kombineres med den nye versjonen av The Coffee Tasters’ Flavor Wheel, som er et smaksleksikon for kaffe.

Sensorisk analyse og kaffe

Frem til andre halvdel av 1900-tallet ble kaffens kvalitet utelukkede evaluert på bakgrunn av utseende. Størrelsen på kaffebønnene, kaffens farge, opprinnelse og eventuelle defekter var på dette tidspunktet mye viktigere enn selve smaken til kaffen.

Dette endret seg da en kaffeforhandler i San Fransisco, Clarence E. Bickford, utviklet en systematisk metode for å såkalt «koppteste» kaffen. Ved å bruke denne metoden oppdaget han at kaffebønnenes utseende alene ikke var nok til å kunne evaluere kaffens smak. Denne åpenbaringen startet en liten revolusjon i kaffeindustrien.

Det var imidlertid ikke før på 60- og 70-tallet at sensorisk kaffeevaluering ble mer allment praktisert. The Coffee Cupper’s Handbook fra ‘86 brakte nye ideer innen sensorisk analyse, og la grunnlaget for forståelse av kaffens kvalitet og egenskaper. Siden den gang har sensorisk analyse gått hånd i hånd med kaffe, og har utviklet seg i takt med industrien.

Én kaffebønne ligger i en treskje, med mange kaffebønner liggende rundt

Tidligere ble kaffens kvalitet kun vurdert basert på utseende. Foto: Colourbox.com

En håndbok for profesjonelle cuppere

Coffee Sensory and Cupping Handbook er en praktisk veiledning til sensorisk vitenskap. Boken introduserer verktøy for å hjelpe kaffeeksperter med å forstå kompleksiteten til kaffe, samtidig som den gir verdifull kontekst for å hjelpe leserne med å forstå sine egne sanseopplevelser bedre.

Målet med boken er at den skal kunne bidra med gode sanseøvelser for profesjonelle cuppere. SCA håper også boken vil kunne bidra til å utdanne sensoriske fagfolk, og at den kan være en veiledning for kaffesensoriske forskere. Forfatterne håper også at boken gjør at man beholder den gleden kaffen gir, og at man kan få en enda større lidenskap for kaffe.

Noen av tingene man lærer i håndboken er:

  • Historien til sensorisk analyse og hvordan den ble en del av kaffeindustrien
  • Hvordan man bruker sensorisk vitenskap på kaffe ved å bruke anerkjente verktøy og teknikker
  • Om kaffens smak, lukt og tekstur fra et kjemisk, fysiologisk og nevrologisk perspektiv
  • Hvordan skjevheter og feil påvirker sensorisk oppfatning, og hvordan man kan ta stilling til dette i egen praksis

  • Les også: En introduksjon til cupping av spesialte

Kilde: sca.coffee

Relaterte artikler