Dersom du følger reglene i boken «The New Rules of Coffee», vil du komme svært langt selv uten det beste utstyret.
Boken «The New Rules of Coffee» har en gledelig nyhet: Alle kan lage god kaffe uansett utstyr. Foto: Colourbox.comVi snakker om boken «The New Rules of Coffee», som er skrevet av kaffeentusiastene Jordan Michelman og Zachary Carlsen. Duoens viktigste budskap er at du ikke trenger all verdens utstyr for å brygge du-verden-så-god kaffe. Du kommer svært langt med en grei trakter, rent vann, en enkel kaffekvern og en vekt!
Lysbrent, mellombrent eller mørkbrent: Det er spørsmålet. De ulike variantene har hver sin distinkte smakskarakteristikk. Brenningsgraden bestemmes gjerne av egenskapene ved selve kaffebønnene. I stort kan vi si at lysbrent kaffe er mer syrlig og fruktig, mens mørkbrent kaffe gjerne er søtere og kraftigere. Prøv deg frem – her er det ingenting som rett eller galt. Din smak er fasit.
Ulik mange andre varer, er kaffe veldig var på utløspdatoer. Kaffe er ferskvare, og liker verken lys eller oksygen. Kaffebønner bør derfor ikke bli stort eldre enn en uke. Så ta frem kalkulatoren, og lag et regnestykke ut fra hvor mye kaffe du drikker per uke. Ikke kjøp mer kaffe enn det du kommer til å bruke opp. Skulle du få gjester, tar du heller en ekstra tur til butikken. Det vi snakker om nå, er malen til din egen daglige favorittkaffe.
Kortreist er gull i våre dager. Prinsippet er likevel vanskelig når det kommer til kaffe, siden både kaffebønder- og bønner befinner seg på helt andre deler av planeten enn det kalde nord. Men koppen kan være kortreist. Ta gjerne turen til din lokale keramiker, og kjøp – eller få laget deg – en kopp som kun skal brukes til din daglige, hellige kaffestund. Menneskets psykologi er såpass enkel at også koppen er med på å heve kaffesmaken.
Det handler om presisjon. Når du har utviklet akkurat den kaffesmaken du elsker, er det viktig at du kan gjenskape smaken hver eneste dag. Mål deg derfor frem til din favorittsmak, og hold deg til den.
Dette er noen få av tipsene fra boken.
TV 2 gjennomførte nylig en test der traktere fra den aller billigste til den desidert dyreste ble testet.
Smak og aroma blir utviklet under brenningen av kaffebønner, og nettopp derfor er brenningen helt avgjørende for hvor god kaffen blir.
The Tias kettle er en redesignet og mer funksjonell versjon av Tias Eckhoffs designikon fra 1964.
Med «Nanopresso» i sekken kan du bli skogens barista.