Drikken består av kaffe og krydder, og tilberedes på en helt spesiell måte.
En viktig del av café de olla er at den tilberedes i en leirgryte. Foto: Colourbox.comCafé de olla er en historisk del av kaffekulturen i Mexico. For meksikanere i dag er kaffedrikken synonymt med hjem, kos og tradisjon, og det minner dem om kvalitetstid tilbrakt med familien.
Når man skal lage café de olla, er det essensielt med en leirgryte. Ikke bare gjør leirgryten at kaffen beholder varmen godt, men den tilfører en helt særegen, jordlig smak til kaffen. Tradisjonelt har det vært vanlig for meksikanske familier å bruke kaffe dyrket i nærområdet.
Den spesifikke oppskriften som blir brukt varierer fra familie til familie, og fra region til region. Likevel er det vanlig at drikken i det minste består av malt kaffe, kanel og piloncillo – uraffinert rørsukker. Det er heller ikke uvanlig at kaffen lages med appelsinskall, sitronskall, anis eller nellik.
Vanlig fremgangsmåte er å koke opp vann med sukker, en kanelstang og annet krydder, før man tilsetter kaffe. I enkelte regioner har man kaffen, krydderet og sukkeret i en liten stoffpose, som trekkes i det kokende vannet. Når kaffen er ferdig, skal den hvile en liten stund før den serveres i en olla – en leirkopp.
En populær teori om når café de olla ble oppfunnet, er under den meksikanske revolusjonen på begynnelsen av 1900-tallet. Meksikanske kvinner tilberedte kaffe i leirgryter sammen med krydder og sukker, slik at soldatene kunne ha noe varmt å drikke på lange, kalde netter. Antageligvis drakk soldatene gammel kaffe, og det var derfor nødvendig med krydder og sukker for å gjøre smaken bedre.
I dag drikker de yngre generasjonene mindre av den tradisjonelle kaffedrikken, og mer av third wave-kaffe. Likevel er det flere og flere kaffebarer som prøver å inkludere café de olla på kaffemenyen. For å gjøre den mer moderne, benytter de seg da gjerne av spesialkaffe. På denne måten vil man drikke bedre kaffe, samtidig som man bevarer kaffetradisjonen.
Kilde: perfectdailygrind.com
Den cubanske espressoen er tett knyttet til cubansk kultur.
Med fløte, espresso og vaniljesukker er denne kaffedrikken kremet og søt.
Denne senegalesiske kaffen lages med en spesiell type pepper!