2 minutter

Deilige boller med kaffe- og sjokoladefyll

Nå som høsten er her, er det tid for boller! Her er en litt luksuriøs bolleoppskrift hvor kaffe er en viktig del av fyllet.

Et fat med boller på. Hvis du vil løfte bollene ytterligere et hakk, kan du dekorere dem med perlesukker. Foto: Colourbox.com

Få ting kan konkurrere med kombinasjonen ferske boller og nytraktet kaffe. Familiens yngste er nok ikke helt enige i det, men bytter du ut kaffen med kakao, blir det få protester.

Disse bollene smaker spesielt godt etter en tur ute i ruskeværet.

Oppskrift på boller med kaffe- og sjokoladefyll

Til bollene trenger du:

  • 3 dl lunken melk
  • 50 gram gjær, eller en pose tørrgjær
  • 550 gram hvetemel
  • 70 gram sukker
  • 2 egg
  • 80 gram smør (Om du bruker margarin, må du tilsette 1 ts salt.)
  • Frø av ½ stang vanilje

Til fyllet trenger du:

  • 200 gram 70 % sjokolade
  • 1 dl fløte
  • Et knivsodd chilipulver
  • 1 shot espresso

Vil du lage en mer barnevennlig variant av fyllet, holder det med:

  • 150 gram mørk sjokolade
  • 1 dl fløte

Til pynten trenger du:

  • smeltet smør
  • perlesukker

Slik lager du bollene:

  1. Oppløs gjæren i den lunkne melken.
  2. Tilsett mel, sukker og egg.
  3. Elt blandingen godt sammen.
  4. Tilsett smeltet fingervarmt smør.
  5. La deigen stå under et fuktig klede på et varmt sted mens du lager skokoladefyllet.

Slik lager du fyllet:

  1. Smelt sjokoladen i vannbad.
  2. Tilsett kremfløten.
  3. Rør chili ut i espressoen.
  4. Rør kraftig et par minutter og la det hvile.

Slik fyller du bollene med fyll:

  1. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, deler du den i 10–12 like store emner.
  2. Kjevle dem så ut til ruter og fordel sjokoladefyllet.
  3. «Lukk» bollene godt igjen så skjøtene ikke sees.
  4. Legg så hver bolle i en smurt alluminiumsform, med skjøten ned. Om du ikke ønsker å smøre formen, kan du sette en stor muffinsform i hver alluminiumsform.
  5. La bollene heve til dobbel størrelse.
  6. Stek bollene midt i ovnen på 200 grader i om lag 12 minutter, til de er pent gylne.
  7. Avkjøl bollene på rist.

Slik dekorerer du bollene:

  1. Smelt ca. 80 gram smør, og ha smøret i en liten skål.
  2. Hell så perlesukker i en annen skål.
  3. Nå dypper du de avkjølte bollene først i smør, så i sukker. Det er viktig at bollene er avkjølt, så smøret ikke renner av.

Nå er det bare å servere herlighetene, helst med en god kopp kaffe til!