Kaffe kan være en viktig kilde til jod

Jod er et viktig mineral som mange får i seg for lite av, spesielt unge kvinner.

To kvinner drikker kaffe i en sofa. Den ene er gravid. Jod er spesielt viktig under og før graviditet. Foto: Colourbox.com

Kaffe er den tredje største kilden til at mange får i seg jod. Drikker du kaffe med melk, får du i deg ekstra mye.

Jod har flere viktige funksjoner i kroppen. Tre av ti unge kvinner får likevel i seg for lite, fremkommer det i en studie fra OsloMet, gjengitt på forskning.no. Blant deltakerne er det veganere og vegetarianere som får i seg aller minst. Undersøkelsen inkuderer 403 kvinner i alderen 18–30 år.

Jodmangel er spesielt alvorlig for gravide og de som planlegger å bli det, ettersom jod er svært viktig for utviklingen av fosterets nervesystem.

Mangelfull kunnskap

40 prosent av disse hadde lav kunnskap om betydningen av jod i kostholdet. Bare halvparten visste at meieriprodukter er hovedkilden for de fleste, og at fisk og sjømat er en god nummer to. På tredjeplass kommer kaffe, ifølge en studie fra Universitetet i Oslo.

Undersøkelsen viser samtidig at det er store variasjoner mellom kjønn og aldersgrupper når det gjelder kilder til jod. Meieriprodukter er en større kilde blant de unge enn blant de eldre. Blant unge voksne kommer over 40 prosent av jodinntaket fra melk, ost og andre meieriprodukter. Årsaken er trolig at de unge spiser mindre mager fisk enn de eldre.

Mange tror at salt med jod er en viktig kilde til jod, men jodinnholdet i saltet er visstnok så lite at det ikke har noen betydning for helsen.

Bra med melk i kaffen

Dersom du drikker en kopp svart kaffe eller en espresso, får du i deg om lag fem mikrogram jod. Drikker du en kaffedrikk med melk, får du i deg enda mer jod, avhengig av hvor mye melk det er i drikken.

En enkel macchiato eller en kopp kaffe latte inneholder angivelig dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller kaffe mocca skal gi 15 mikrogram.

– Nordmenn drikker mye kaffe. Dette gjør altså kaffe i seg selv – og kaffe med melk spesielt – til en jodkilde, sier Monica H. Carlsen, førsteamanuensis ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, til forskning.no.

Relaterte artikler