Lukten av kaffe kan fortelle mer enn du tror …
Det viser seg at Sherlock Holmes er en ekte kaffekjenner. Foto: Colourbox.comDen umåtelig populære romanfiguren ble skapt av forfatteren Arthur Conan Doyle, som lar Sherlock Holmes opptre for første gang i romanen «En studie i rødt», som ble publisert i 1887.
Holmes ble raskt populær også på lerretet, og er den menneskelige romanfiguren som har opptrådt i flest filmer – hele 226 stykker! Det er også over 100 år (!) siden han første gang var å se på film.
Doyles romanfigurer ble også et godt utgangspunkt for TV-dramaer, og fra 1950-tallet er det skapt en rekke TV-serier med Sherlock Holmes som rollefigur. En oppdatert og tidsmessig utgave i så måte er den amerikanske serien «Elementary», hvor Jonny Lee Miller spiller hovedrollen i godt samspill med Lucy Liu som den moderne – og kvinnelige – doktor Watson.
I en av episodene blir doktor Watson overrasket over at Holmes kan fastslå at hun har møtt sin mor Shinwell på en bestemt kafé. Hans forklaring på dette er følgende:
– Du og din mor drikker kaffe på Manhattan. Du og Shinwell møtes på en kafé i Berger Beach. Kafeens signaturblanding har en høy andel av bønner fra Sumatra, og den distinkte lukten av denne kaffen kom mot meg da du tok av deg jakken.
Det er altså ingen tvil om at den berømte Sherlock Holmes er en ordentlig kaffekjenner.
I Johann Sebastian Bachs hyllest til kaffe møter vi en far som nekter sin datter å drikke kaffe.
I mange sangtekster og sangtitler finner vi kaffe.
Utallige forfattere har priset kaffen i ulike sammenhenger.
Kaffebønner og ulike sider ved kaffeproduksjonen er et vanlig motiv på pengesedler i mange land.