Kaffe er det tydeligste Fairtrade-produktet i Norge.
Kaffebønnene som Farmer’s Coffee brennes på, kommer fra Huila-regionen i Colombia. Foto: JOH. JOHANNSON KAFFE AS
Fairtrade-systemet ble etablert for å sikre produsenter i utviklingsland bedre sosiale og miljømessige vilkår – og en garantert minstepris for produktene sine. I praksis betyr det at bøndene får stabil inntekt selv når verdensmarkedsprisen varierer, og at en del av inntekten – Fairtrade Premium – går til nyttige lokale fellestiltak som skole, helse og infrastruktur.

Morten Stubberud (tv.), Esben Johansen og Siv Merete Asmundvaag. Foto: Sjo og Floyd
Kaffe er kanskje det tydeligste Fairtrade-produktet i Norge. Ifølge Norsk kaffeinformasjon drikker vi nordmenn drøyt 4,7 milliarder kaffekopper årlig, og andelen kaffe som er Fairtrade-sertifisert øker hvert år.
– Kaffe er en effektiv måte å gjøre rettferdig handel håndgripelig på. «Alle» drikker kaffe, samtidig som man enkelt kan spore produktet tilbake til produsenten, sier Siv Merete Asmundvaag, som er fagansvarlig for offentlig sektor i Joh. Johannson Kaffe.
Som Fairtrade-hovedstad siden 2011 har Oslo kommune forpliktet seg til å velge rettferdige produkter der det er mulig, og kaffe står øverst på listen.
– For å være med på offentlige anbud må vi ganske enkelt ha et bredt sortiment av sertifiserte produkter, sier Morten Stubberud, som er fagansvarlig for offentlig sektor i ASKO ØST. – Det gjelder både for kaffesortiment og andre varer til storkjøkken. Kommunen stiller tydelige krav, og det gjør hele bransjen bedre.
Som kjøkkenleder på bo- og servicesenteret Myrer Omsorg+ i Oslo er Esben Johansen tett på både rutiner og mennesker. Han merker hvordan kommunens Fairtrade-krav får praktisk betydning i hverdagen – ikke som byråkrati, men som et tydelig verdigrunnlag.
– Joh. Johannson Kaffes Farmer’s Coffee er skikkelig kaffe. Den smaker som den skal – og det føles riktig at den er produsert på ordentlige vilkår, forklarer Johansen.
– Beboerne våre er helt vanlige kaffeelskere som nordmenn flest, og de setter pris på at vi bryr oss om kvaliteten på kaffen.
Et av hovedproduktene i Oslo kommunes sortiment er altså Farmer’s Coffee – blant de første Fairtrade-produktene i norsk dagligvare da den kom i 1995. Kaffen er i dag den mest solgte Fairtrade-kaffen i Norge, og brukes både i storkjøkken og dagligvaremarkedet.
Kaffebønnene som Farmer’s Coffee brennes på, kommer fra Huila-regionen i Colombia, dyrket av små produsenter med Fairtrade-sertifisering. Gjennom ordningen får bøndene bedre betaling, tilgang til opplæring og støtte til klimatiltak.
– Kvaliteten på Fairtrade-kaffe er veldig høy, i tillegg til at produsenten står økonomisk stødigere, påpeker Asmundvaag.

Joachim Pietronigro er en av de profesjonelle cupperne hos JOH. JOHANNSON KAFFE AS. Foto: Sjo og Floyd
Fairtrade-kaffe blir – og skal bli – vurdert ut fra etikk, men på brenneriet i Vestby handler diskusjonen like mye om kvalitet. Der cuppes kaffen ukentlig for å justere brenneprofiler og opprettholde stabil smak.
På kaffebrenneriet beskrives Fairtrade-bønnene som «rene, balanserte og stabile i kvalitet».
– Dette er bra kaffe, punktum, forteller Joachim Pietronigro, en av Vestby-brenneriets profesjonelle cuppere.
Som grossist har ASKO også utviklet et bærekraft-dashbord som hjelper offentlige kunder å måle klimaeffekt og etisk innkjøpsandel.
– Det handler ikke bare om bilene som leverer varene, men om hele kjeden – fra produsent til servering, sier Stubberud.
Kombinasjonen av Fairtrade-krav og leverandøransvar gjør dermed at bærekraft blir til en del av selve konkurransekraften – ikke bare en fortelling ved siden av.
– At Oslo kommune holder fast ved sin Fairtrade-status handler mindre om symboler og mer om struktur. Når store offentlige aktører krever sertifiserte varer, endres standarden for hele markedet, avslutter Siv Merete Asmundvaag.
Denne artikkelen ble først publisert på www.smakmagasinet.no.
Fairtrade ble opprettet for å beskytte sårbare kaffebønder. Les intervju med daglig leder i Fairtrade Norge, Annabelle Lefébure-Henriksen.
I fjor var over halvparten av all kaffe som ble solgt av de største produsentene i Finland, Fairtrade-sertifisert.
Ved å kjøpe Fairtrade-kaffe bidrar du til rettferdig handel.
Hvorfor bør man støtte småskalabønder?