Salt og søt miso-latte med karamell

Ikke bare er denne kaffen god, men den er også ekstra sunn!

Et glass med miso-latte står på et bord ved siden av en skål med miso og en krukke med karamellsaus Denne kaffen er både kompleks og spennende! Foto: Colourbox.com/Adobe Firefly

Miso er en japansk smakstilsetning. Den fremstilles av fermenterte soyabønner, og blandes som oftest med ris eller bygg. Det har en kraftig salt og umami smak, og er derfor nydelig i kaffe!

Miso er en viktig ingrediens i det japanske kjøkkenet. De siste årene har råvarens popularitet økt også her i Norge, og den har blitt en stadig mer utbredt smakstilsetning i diverse matretter. Det regnes fortsatt som et nisjeprodukt blant nordmenn, men interessen er stadig økende, mye på grunn av interessen for asiatisk mat og sunne ingredienser. Ettersom miso er fermentert, har det nemlig en rekke helsefremmende egenskaper, og kan dermed sees på som en funksjonell ingrediens.

Oppskrift på miso-latte med karamell

Dette er en unik kaffeoppskrift som kombinerer salt og sødme med bitterhet. Ved å tilsette miso i kaffen får man en kompleks, spennende og uventet smaksopplevelse. Det er en av de nyeste smakstrendene for 2025, ettersom salte ingredienser er på vei opp.

Som de fleste vet, lages kaffe latte med espresso. Dersom du ikke har en espressomaskin hjemme, går det imidlertid fint å bruke litt ekstra kraftig brygget kaffe. Bruk helst espressobønner, ettersom dette gir kraftig smak som passer godt med miso og karamell. Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World er gode alternativer til denne oppskriften.

Ingredienser

  • 2 shots espresso
  • 1 ss miso
  • 2 ss karamellsaus
  • 1 dl melk
  • En klype flaksalt

Fremgangsmåte

  1. Ha melken i en liten kjele, og varm den opp til 60℃ over middels varme.
  2. Tilsett karamellsaus og miso, og rør til misoen er fullstendig oppløst.
  3. Steam melken – sjekk gjerne vår guide for hvordan det enkelt kan gjøres hjemme.
  4. Ha melkeblandingen i et forvarmet glass.
  5. Brygg espresso, og hell over i melken.
  6. Tilsett eventuelt en liten klype flaksalt, og nyt!

Relaterte artikler