Vinaigrette med kaffe? Ja takk!

Den bitre kaffen hever smaksprofilen på denne vinaigretten!

Et glass med vinaigrette med kaffe står på en kjøkkenbenk Foto: Colourbox.com

Kaffe er mer enn bare en drikk – det er en ingrediens. Kaffe kan brukes i alt fra kaker og desserter til middager og pålegg. For eksempel kan det brukes som en hemmelig ingrediens i vinaigrette!

Vinaigrette er en dressing som gjerne lages med matolje og eddik. Den passer spesielt godt til salater, men kan også brukes som marinade eller som en kald saus. Det finnes mange ulike oppskrifter på vinaigrette, avhengig av hva den skal brukes til eller serveres ved siden av. Her får du en nydelig variant som passer til det meste – tilsatt kaffe!

Oppskrift på vinaigrette med kaffe

Ved å tilsette kaffe i en vinaigrette, får den en ny og kompleks dybde. Kaffen tilfører nemlig en bitterhet som passer svært godt sammen med syren i vinaigretten. All slags kaffe kan brukes i denne oppskriften – espresso, traktekaffe, kaldbrygget kaffe, pulverkaffe – men det anbefales likevel å bruke litt mørkere brent kaffe. Lysbrent kaffe kan nemlig tilføre litt for mye syrlighet. Dersom du bruker pulverkaffe, anbefales det å bruke en variant laget av arabicabønner.

Dette er en standardoppskrift på vinaigrette, så dersom du allerede har en favorittoppskrift, må du gjerne bruke den! Vinaigretten kan oppbevares i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken i en lufttett beholder i opptil én måned.

Ingredienser

 • 1–2 ss eddik
 • 1–2 ss sennep
 • 1–2 ss søtningsmiddel, for eksempel sukker eller honning
 • 1–2 ss kaffe
 • 1–2 ts urter
 • 1–2 knuste hvitløksfedd
 • 0,5 dl matolje
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte

 1. Bland alle ingrediensene med unntak av olje, salt og pepper i en liten bolle.
 2. Rør inn oljen litt etter litt, til det begynner å tykne.
 3. Smak til med salt og pepper.

Relaterte artikler