Smakssansen vår er noe som forandrer seg gjennom hele livet.
Foto: Colourbox.comMed alderen vil både antall smaksløker i munnen og antall luktreseptorer i nesa reduseres. Når man kommer i 60–70-årsalderen, vil man kunne oppleve kraftig tap av smaks- og luktesansen. Det betyr at evnen vår til å skille mellom ulike smaksnyanser vil reduseres, og både mat og drikke vil kunne få mindre smak. Inkludert kaffe.
Når man snakker om smaksprofilen til kaffe, er det vanlig å nevne fem hovedaspekter: sødme, syrlighet, bitterhet, kropp og ettersmak. Utover dette er det vanlig å snakke om spesifikke smaksnoter, slik som for eksempel ‘fruktig’ og ‘floral’.
Disse smaksnotene kan imidlertid spesifiseres videre. Dersom en kaffe for eksempel har smak av ‘brunt sukker’, kan dette deles inn i ‘honning’, ‘karamell’, ‘lønnesirup’ og ‘melasse’. I SCA sitt «smakshjul» for kaffe – Coffee Taster’s Flavor Wheel – er det listet opp over 100 ulike smaks-, aroma- og teksturkarakteristikker som kaffe kan ha.
Selv om de fleste klarer å smake forskjell på en lysbrent og mørkbrent kaffe, tar det mer øvelse å klare å skille mellom de finere nyansene som finnes i kaffe. Dessverre vil dette bli vanskeligere med alderen. Forskning indikerer nemlig at jo eldre man blir, jo mindre sannsynlig er det at man klarer å oppfatte hele spekteret av smaker i kaffen.
Dette er noe kaffeindustrien har oppdaget når det kommer til cupping av kaffe. Mens eldre cuppere foretrekker mer tradisjonelle smaker, foretrekker yngre cuppere kaffe med mer kompleks smaksprofil. Dette kan rett og slett skyldes at de eldre cupperne ikke lenger klarer å plukke opp alle de ulike smaksnyansene i de mer komplekse kaffetypene.
Forskning viser imidlertid at det er smaksoppfattelsen av salt, surt og umami som blir kraftigst rammet, og at oppfattelsen av sødme og bitterhet ikke blir like påvirket. Og siden kaffe er en primært bitter drikk, er dette gode nyheter for alle kaffeelskere. Kaffen vil kanskje smake litt mindre enn tidligere, men den vil likevel fortsatt ha den elskede, bitre kaffesmaken. Heldigvis.
Kilder: tannlegetidende.no, forskning.no, perfectdailygrind.com
Smaksoppfattelsen vår endres etter å ha drukket kaffe.
Hvorfor er dette spennende forskning?
Kan man etter hvert få «virtuell fløte» i kaffen?
Så hvorfor drikker vi kaffe da?