Dette er de 5 største kaffeselskapene i verden

Klarer du å gjette hvem som kaprer førsteplassen?

Bilde av en Starbucks-kafé Det finnes mange kaffekjeder, men dette er de fem største. Foto: Colourbox.com

Når det kommer til kaffebarer får du alt fra de små uavhengige kaféene, til de store kjedene som finnes verden over.

Nesten uansett hvor du befinner deg, kan du finne kaffebarer som eies av store selskaper. Men hvilket kaffeselskap er det aller største i verden?

Nr. 5: McCafé

Som navnet antyder, er McCafé et kaffeselskap som eies av McDonald’s Corporation. Kaffebaren ble grunnlagt i Australia i 1993, og tilbyr både mat og drikke. McCafé-kaffe selges i mer enn 15.000 utsalgssteder verden over, og allerede i 2003 genererte McCafé 15 prosent mer inntekt enn McDonald’s.

Selskapet bruker 100 % arabica-kaffebønner fra Rainforest Alliance Farms. De er kjent for å ha rimelige priser og god kvalitet på kaffen – faktisk mener mange at deres kaffe er bedre enn for eksempel Starbucks-kaffe.

Nr. 4: Costa Coffee

Costa Coffee er et britisk kaffeselskap. Det ble grunnlagt i 1971 av to italienske brødre i London, som først og fremst ønsket å selge kaffe til cateringfirmaer og italienske kaffebarer. I 2019 ble selskapet kjøpt opp av Coca-Cola Company for 50 milliarder kroner, og i 2020 hadde de en inntekt på 18 milliarder kroner.

Costa Coffee har 3100 kaféer i 31 land, og er den største kaffekjeden i Europa. Signaturkaffen deres består av en blanding av arabica og robusta. Costa-kaffen har så vidt begynt sitt inntog i Norge, men enn så lenge er ingen kaffebarer planlagt.

Nærbilde av en kopp fra Tim Hortons

På tredjeplass finner vi canadiske Tim Hortons. Foto: Sjo og Floyd

Nr. 3: Tim Hortons

Det canadiske selskapet Tim Hortons – eller «Timmies» som de sier i Canada – ble grunnlagt i 1964. Selv om selskapet begynte med kun kaffe og donuts, er menyen i dag utvidet til å inkludere et bredt utvalg drikke- og matretter, blant annet supper og smørbrød.

Til tross for at Tim Hortons «kun» finnes i 14 land, er de verdens tredje største kaffeselskap. De har totalt nesten 5000 utsalgssteder, men over 4000 av disse er i Canada. De eneste landene i Europa som har Timmies, er Storbritannia og Spania.

Tim Hortons er et rimeligere alternativ enn Starbucks, og er derfor en forbrukerfavoritt. Brutto omsetning i 2020 var på 24,5 milliarder kroner, etter å ha hatt en kraftig nedgang i salget på grunn av Covid-19.

Nr. 2: Dunkin’

Dunkin’ – kjent som Dunkin’ Donuts frem til 2019 – ble grunnlagt i 1948 under navnet «Open Kettle». Kaffeselskapet har mer enn 11 300 utsalgssteder fordelt i 36 land. USA er likevel deres største marked med over 8500 butikker. På samme måte som med Timmies, begynte selskapet med kaffe og donuts før de sakte, men sikkert har utvidet menyen til å også inkludere tilbud i matveien. De er den største drive-thru-operatøren i USA.

Nr. 1: Starbucks

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at amerikanske Starbucks kommer på førsteplass. Selskapet ble grunnlagt i 1971 i Seattle. Med nesten 33 000 kaffebarer i 70 land, er de kjent for å selge både varme og kalde drikker, samt en rekke ulike varer som kaffekrus og termokopper. De selger også kaffekapsler gjennom mange forskjellige nettbutikker.

Selv om inntektene falt med 27,7 prosent i fjor på grunn av pandemien, lå omsetningen på hele 166,5 milliarder kroner.

Kilde: insidermonkey.com, drinks-inside-network.com

Relaterte artikler