Bourbon med kaldbrygget kaffe

Hva er det som gjør dette brennevinet så spesielt?

Et glass med bourbon med kaldbrygget kaffe står på et bord, med en cowboy-hatt og noen vedkubber bak. Hvis du liker både bourbon og kaldbrygget kaffe, er sannsynligheten stor for at du liker Cold Cut Bourbon. Foto: Colourbox.com

Det amerikanske spritselskapet FEW Spirits fikk i 2019 den geniale ideen å kombinere bourbon med kaldbrygget kaffe. Selv om man kanskje ikke kan bytte ut morgenkaffen med denne kaffevarianten, er den et nydelig alternativ etter middag når man ikke har lyst på vanlig kaffe og ikke orker dessert.

Brennevinet har fått navnet Cold Cut Bourbon. Og selv om sprit med kaffe ikke er noe nytt, er FEW sin bourbon med kaldbrygget kaffe en helt ny og annerledes idé.

Hvordan lages Cold Cut Bourbon?

Bourbon er amerikansk whisky, og fremgangsmåten for bourbon med kaldbrygget kaffe er identisk med vanlig bourbon. Forskjellen kommer først når brennevinet er ferdig lagret og skal bli fortynnet, eller «proofed», til spriten får den riktige alkoholprosenten. Mens vanlig bourbon fortynnes med vann, blir Cold Cut Bourbon fortynnet med – du gjettet riktig – kaldbrygget kaffe. FEW Spirits er de første som har laget bourbon på denne måten.

FEW Spirits prøvde først å lage brennevinet med varm kaffe, men det ble ikke en spesielt god kombinasjon med bourbonsmaken. Derfor valgte de å teste ut med kaldbrygget kaffe i stedet for, og resultatet ble fantastisk. Grunnen til at kaldbrygget kaffe fungerer bedre enn varmbrygget kaffe, er fordi kaldbrygget kaffe inneholder mindre bitterhet og syrlighet. Den får dermed en svært god balanse med bourbonsmaken.

Hvordan smaker det?

FEW Spirits lover at Cold Cut Bourbon er en unik smaksopplevelse. Selv om den inneholder kaldbrygget kaffe, er den definitivt fortsatt en bourbon, og skal derfor drikkes på samme måte som vanlig bourbon. Men selv om bourbonsmaken er dominerende, gir visstnok kaffesmaken en dybde til brennevinet som man absolutt ikke skulle forvente. Mens den smaker som klassisk bourbon til å begynne med, plukker man etterhvert opp den milde smaken av kaffe.

Sammen med den røkte bourbonsmaken har Cold Cut et hint av kanel, nellik, karamell, honning og espresso, med en god balanse mellom whiskyen og kaffen. Aromaen består av vanilje, toffee, appelsin, eple og kaffebønner.

Relaterte artikler