Verdens første kaldrøkte kaffe

Ol’ Smoky er verdens første kaldrøkte kaffe, og nytes best svart.

Kaffebønner med røyk, som blir kaldrøkt. Kaffebønnene blir utsatt for en passiv røykemetode. Foto: Colourbox.com

Er du en kaffeelsker? Smaker du enkelt forskjell på ulike typer kaffe? Foretrekker du kaffen din svart? Liker du godt røyket whisky? I så fall bør du prøve verdens første kaldrøkte kaffe, Ol’ Smoky.

Ol’ Smoky er en kaldrøkt kaffe som blir røkt i 13–14 timer. I løpet av prosessen tar kaffebønnene til seg smak fra røyken og treverket som brennes. Kaffen har lite bitterhet, og gir et hint av tropisk krydder.

Maverick & Farmer

Ol’ Smoky er produsert av Maverick & Farmer Coffee, et kaffeselskap i India som består av Ashish D’abreo, Tej Thammaiah og Sreeram G. Teamet eksperimenterer med kaffe, og har blant annet testet ut gjæring med melkesyrebakterier, aldring i ølfat og soltørking med honning – for å nevne noe. Det siste nye er kaldrøkt kaffe. Kaldrøyking er vanlig for kjøtt og fisk, men har aldri før blitt gjort med kaffebønner.

Kaldrøyking vs. varmrøyking

Så hvordan kaldrøykes kaffen, og hva er forskjellen på kaldrøyking og varmrøyking?

Mens varmrøyking er varmebehandling av mat i nærheten av et bål (eller lignende kilde) som produserer røyk, er kaldrøyking en passiv røykemetode. Kaffebønnene oppbevares i god avstand fra varmen og kilden til røyken.

– Vi plasserer nyplukkede, grønne Arabica-bønner i et lukket rom, og tilfører røyk gjennom et hull i veggen, forteller Tej Thammaiah til Money Control. – Røykingen foregår i 13–14 timer i strekk, og røyken kommer fra et bål utenfor rommet hvor vi brenner greiner og løv fra eiendommen.

I tillegg til røyksmaken tar kaffebønnene til seg smaken fra treverket som brennes. Maverick & Farmer har undersøkt hvilke tresorter som gir best smak på den kaldrøkte kaffen, og hvilke som bør unngås.

– Vi bruker det som er tilgjengelig på eiendommen, men treverket skal selvfølgelig forbedre smaken til kaffen. Vi bruker for eksempel ikke teak, ettersom smaken ikke passer med kaffen, sier Thammaiah. Eksempler på tresorter de bruker til kaldrøkt kaffe er appelsintrær, guavatrær og kaffetrær.

En skje med kaffebønner og røyk

Kaldrøyking er en vanlig metode for fisk og kjøtt, men er aldri før blitt brukt på kaffebønner. Foto: Colourbox.com

Ideen bak kaldrøkt kaffe

Teamet i Maverick & Farmer ønsket å kombinere røyksmak med kaffe på en delikat måte, uten at bitterheten ble overdøvende. De fant ingen referanser på internett om hvordan dette kunne gjøres, men i stedet for å innrømme nederlag så de på det som en ypperlig mulighet til å prøve noe nytt og eksperimentere med kaffesmaken. De begynte med eksperimenteringen i desember 2019, og fant riktig røykemetode og kaffesmak i februar. Mottakelsen var overveldende, og på to uker solgte de 25 % av kaffepartiet.

Hva smaker kaldrøkt kaffe?

Ifølge Maverick & Farmer har Ol’ Smoky en mild røyksmak uten bitterhet, hvor syrligheten til Arabica-bønnen kommer godt frem. Enkelte sier også at kaffen minner litt om Laphroaig-whisky. Selv om man kan ha melk i kaffen, anbefaler teamet i Maverick & Farmer å nyte kaldrøkt kaffe svart.

Dersom du ønsker å sikre deg en pose med Ol’ Smoky, gjelder det imidlertid å være raskt ute. Kaffen er nemlig en del av deres limited edition-serie «Micro Lots» for 2020, og Maverick Farmer har kun produsert omtrent 150 kg kaldrøkt kaffe. Kaffebønnene kan kun kjøpes gjennom maverickandfarmer.com. For øyeblikket har de også kaffe som er gjæret med appelsinjuice, kalt Orange you curious?, men flere nyheter skal komme i løpet av året – og visstnok også år etter år. Det er derfor bare å følge med, slik at du får sikret deg de spennende kaffenyhetene deres før de blir utsolgt.

Kilde: moneycontrol.com

Relaterte artikler