Søt og fyldig vegansk kaffekaramellsaus

En silkemyk karamellsaus det er verdt å prøve!

En skje rører oppi en beholder med kaffekaramellsaus Kaffekaramellsaus passer både til dessert, frokost og i kaffen. Foto: Colourbox.com

Kaffe og karamell er en uimotståelig kombinasjon – sødme og fylde i perfekt balanse. Når karamellen lages med kokosmelk og kaffe, oppstår et spennende samspill mellom milde, karamelliserte toner og lett bitterhet. Sausen er enkel å lage, men smaker som noe man kunne fått servert på en kaffebar.

Hemmeligheten bak den fyldige smaken ligger i nettopp kombinasjonen av kaffe og kokosmelk. Kaffen tilfører dybde og kompleksitet, mens kokosmelken gir en fløyelsaktig munnfølelse som gjør sausen ekstra luksuriøs. Resultatet er en rik og aromatisk kaffekaramellsaus som passer perfekt over iskrem, pannekaker og vafler – eller som en liten hemmelighet i morgenkaffen.

Oppskrift på vegansk kaffekaramellsaus

Denne karamellsausen er plantebasert og fri for meieriprodukter, men smaker minst like rikt og kremet som klassisk karamell. Den holder seg godt i kjøleskapet, og blir faktisk enda bedre etter et par dager, når smakene får satt seg.

Oppskriften gir ca. 3 dl ferdig kaffekaramellsaus.

Ingredienser

  • 1 boks kokosmelk (fullfett)
  • 1 dl brunt sukker
  • 0,5 dl sterk kaffe eller espresso
  • En klype salt

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele.
  2. Kok opp over middels temperatur. Skru ned varmen og la småkoke under omrøring i 15–20 minutter til det tykner.
  3. Avkjøl kaffekaramellsausen noe før du heller den over i en lufttett beholder, for eksempel et syltetøyglass. La karamellsausen avkjøles fullstendig før du skrur på lokket.
  4. Oppbevar kaffekaramellsausen i kjøleskapet.