Kaffe latte med et dryss av salt karamell
En fløyelsmyk smakssensasjon venter!
Salt karamell er den perfekte balansen mellom søtt og salt. Foto: Adobe Firefly
Dette er en søt og god kaffe latte som har et snev av salt karamell. Drikken klarer å finne den perfekte balansen mellom søtt, salt og bittert, og gir en luksuriøs smaksopplevelse i hver eneste slurk!
Dette er den perfekte kaffedrikken for de dagene man ønsker å unne seg noe spesielt. Enten du nyter den alene i sofakroken, eller serverer den til gjester, kommer den alltid til å slå an!
Oppskrift på salt karamellsirup
Det kan ta litt tid å lage karamellsirup, men fordelen er at når den først er laget, har den en holdbarhet på opptil to uker når den oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet. Lager du en litt stor porsjon, har du derfor karamellsirupen klar når lysten på denne kaffen melder seg!
Denne oppskriften gir ca. 2 dl ferdig sirup.
PS! Sirupen kan lages vegansk ved å erstatte kremfløten med kokosmelk og sløyfe smøret.
Ingredienser
- 200 gram sukker
- 1,25 dl vann
- 1 ss smør
- 1 dl kremfløte
- 1 ts vaniljeekstrakt
- ½–1 ts flaksalt
Fremgangsmåte
- Ha sukker og 0,75 dl vann i en kjele på middels varme. Rør forsiktig til sukkeret har løst seg opp, og la det deretter småkoke uten å røre. Sukkerblandingen vil etter hvert få en gyllen karamellfarge. Dette tar vanligvis opptil 10 minutter. Pass hele tiden på, slik at det ikke brenner seg.
- Ta kjelen av varmen når karamellen er gyllen. Tilsett smør og fløte forsiktig – det kommer til å boble opp, så vær forsiktig! Rør til du får en jevn blanding.
- Tilsett 0,5 dl vann for å tynne ut karamellsausen slik at den blir lettere å blande inn i drikke. Sett kjelen tilbake på lav varme og rør til det er blandet.
- Tilsett vaniljeekstrakt og flaksalt. Smak til etter hvor salt du ønsker at karamellsirupen skal være.
- Ha karamellsirupen i en lufttett beholder, og la den avkjøles fullstendig før du setter på lokket og setter den i kjøleskapet.
Oppskrift på kaffe latte med salt karamell
Straks den salte karamellsirupen er klar, tar det ikke lange tiden å sette sammen selve drikken. Dersom du ikke har espresso, kan du brygge litt ekstra sterk kaffe. Bruk gjerne en kraftig og mørkbrent kaffetype, slik som for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World.
Ønsker du en vegansk variant, kan du bytte ut melken med et plantebasert alternativ. Husk imidlertid at disse ikke er like enkle å steame!
Ingredienser
- 20 ml salt karamellsirup
- 2 dl melk
- 60 ml espresso
- En klype flaksalt
- Pisket krem (valgfritt)
Fremgangsmåte
- Ha karamellsirupen i bunnen av en kopp.
- Steam melken. Dette kan for eksempel gjøres i en melkesteamer eller med en håndholdt visp. Sjekk gjerne ut vår guide for hvordan man steamer melk hjemme!
- Hell den steamede melken over karamellsirupen, og rør slik at det blander seg.
- Lag espresso, eventuelt sterk kaffe, og hell den over melken.
- Topp gjerne med pisket krem og en liten klype flaksalt, og nyt!