I Norge er det vanligst å spise karamelliserte mandler – også kalt brente mandler – i forbindelse med jula. Det smaker imidlertid like godt året rundt! Ikke bare har de karamelliserte mandelflakene en deilig smak, men den gir også en god «krønsj» til den ellers silkemyke desserten.
Det finnes to måter å lage denne mandelaffogatoen på: enten med eller uten alkohol. Dersom du går for førstnevnte, bruker du amaretto. Dette er en italiensk mandellikør med rund og god smak. Ønsker du å sløyfe alkoholen, kan du erstatte likøren med mandelsirup – såkalt orgeat. Denne kan enten kjøpes ferdig eller lages selv.
Selv om klassisk affogato lages med espresso, går det fint an å bruke litt ekstra sterkt brygget kaffe. Bruk gjerne en presskanne, ettersom kaffen da vil få en fyldig og kraftig body! Kaffen bør være mørkbrent.
Denne oppskriften gir én porsjon affogato, men en større mengde karamelliserte mandelflak. Server gjerne mandelbiscotti ved siden affogatoen også!
Cocktail og dessert i ett.
Denne tyske iskaffen er mer dessert enn drikke!