Slik lager du kaffegrutsirup

Bærekraftig nytelse!

Kaffegrutsirup heller på nystekte pannekaker Kaffegrutsirup kan brukes på alt fra pannekaker og iskrem til drinker og i desserter. Foto: Colourbox.com

Det kastes enorme mengder kaffegrut. På verdensbasis havner over 10 millioner (!) tonn kaffegrut i søpla hvert eneste år. Så hva om man kan bruke denne kaffegruten til noe?

Kaffegrut er rikt på organiske stoffer, og inneholder både fettstoffer, proteiner og mineraler. Det er altså en verdifull ressurs som i større grad burde gjenbrukes. Det er derfor positivt når det dukker opp nye måter å bruke kaffegruten på, enten det er som gjødsel, hudpleie eller i oppskrifter. Her får du derfor en oppskrift på kaffegrutsirup – en søt og karamellaktig sirup som kan brukes til drinker, desserter eller som topping på is og pannekaker. Mulighetene er mange!

Oppskrift på kaffegrutsirup

I denne oppskriften er det viktig å bruke tørr kaffegrut. Dette for å unngå muggvekst. Etter at du har brygget kaffe, kan du derfor spre den fuktige kaffegruten utover et bakepapirkledd stekebrett og la det ligge til tørk i 1–2 døgn. Jo tynnere gruten er spredd utover, jo raskere tørker den. Eventuelt kan gruten tørkes i ovn – bruk da varmluft og en temperatur på mellom 75 og 90℃.

Sirupen har en holdbarhet på et par uker når den oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet.

Ingredienser

  • 2 ss tørr kaffegrut
  • 2 dl vann
  • 1,5 dl brunt sukker
  • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingrediensene i en kjele.
  2. Kok opp under omrøring, og la deretter sirupen småkoke i 10–12 minutter.
  3. Sil av sirupen, og hell den over i en lufttett beholder – for eksempel et rent syltetøyglass. La sirupen avkjøles fullstendig før du setter på lokket.
  4. Oppbevar sirupen i kjøleskapet.

Relaterte artikler