Slik lager du kaffesirup

En enkel sirup med bredt bruksområde!

En person heller kaffesirup oppi en cocktail Foto: Adobe Firefly

Har du noen gang hatt lyst til å lage en cocktail med hint av kaffe, gi desserten litt kaffepreg eller lage en kaffe med ekstra sterk kaffesmak? Løsningen er enkel: kaffesirup!

Kaffesirup er søtt og godt, og er derfor perfekt til å bruke i diverse kaffedrikker og cocktailer. Veldig mange cocktailer lages med sukkerlake, og det er derfor enkelt å bytte ut sukkerlaken med kaffesirup og tilføre litt kaffesmak til drinken. Sirupen kan også brukes i desserter, kaker og på pannekaker for å gi et hint av kaffe. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Oppskrift på kaffesirup

For at sirupen skal ha god og kraftig smak av kaffe, anbefaler vi å brygge kaffen ekstra sterk – gjerne 10 gram kaffe per dl vann. Bruk gjerne en bryggemetode med filter for å sørge for at kaffen får en ren smaksprofil.

Hva slags kaffe du bør bruke, kommer helt an på hva sirupen skal brukes til. Kaffens smaksprofil kommer nemlig til å skinne gjennom i sirupen. Skal du bruke den til å lage friske og syrlige cocktails, anbefaler vi å bruke en frisk og lys kaffe, for eksempel Sidamo Etiopia fra Coffee of the World. Skal sirupen brukes i en kaffe mocca eller på iskrem, kan det være bedre å bruke en litt mørkere kaffe med mye sødme og hint av sjokolade og karamell. For eksempel kan det passe godt med Blå Java eller Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World. Prøv deg gjerne frem slik at du finner din favoritt!

Ingredienser

  • 100 gram sukker
  • 100 gram nybrygget kaffe

Fremgangsmåte

  1. Lag litt ekstra sterkt brygget kaffe.
  2. Bland den varme kaffen med sukkeret, og rør slik at sukkeret løser seg opp.
  3. La kaffesirupen avkjøles før du har den over i en lufttett beholder. Oppbevar i kjøleskapet i opptil to uker.