Silkemyk kaffekrem med sitron og vanilje

Bitter, søt og frisk!

To suffléformer med kaffekrem står på et hvitt kjøkkenhåndkle Denne kaffekremen minner om crème brûlée, men har altså smak av kaffe. Foto: Colourbox.com

Dersom du ønsker noe ekstra luksuriøst som avslutning på et godt måltid, anbefaler vi denne oppskriften. For hva er vel bedre enn en deilig kaffekrem med smak av sitron og vanilje til dessert?

Denne fløyelsmyke desserten kombinerer kraftig og bitter espresso med friskhet og syrlighet fra sitron og sødme fra vaniljestang. Den kan nytes alene, eller som prikken over i-en etter grillmiddagen!

Oppskrift på kaffekrem

Kaffekrem kombinerer det beste fra flere verdener, og er en kompleks og interessant dessert – samtidig som den er lett og sommerlig. Den er derfor perfekt til sene sommerkvelder, og er enkel å lage på forhånd når du skal ha gjester.

Dersom du ikke har mulighet til å lage espresso, går det fint an å bruke litt ekstra sterkt brygget kaffe. Bruk en mørkbrent og kraftig kaffe, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World.

Denne oppskriften gir nok til 4 porsjoner.

Ingredienser

  • 2 dl kremfløte
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss sukker
  • 0,5 vaniljestang
  • 0,5 ts revet sitronskall
  • 0,5 dl espresso
  • En klype salt

Fremgangsmåte

  1. Varm opp fløte i en liten kjele sammen med vaniljestang og sitronskall. Pass på at fløten ikke koker – den skal bare så vidt begynne å dampe. Ta deretter kjelen av varmen og la blandingen trekke i 5 minutter.
  2. Pisk sammen eggeplommer og sukker i en bolle, til du får en lys og luftig eggedosis.
  3. Sil fløten og hell den sakte over eggeblandingen mens du rører. Bland godt. Tilsett espresso og en klype salt.
  4. Hell blandingen i små ildfaste former, gjerne suffléformer, og plasser dem i en dyp ildfast form. Hell deretter forsiktig kokende vann i formen rundt suffléformene. Pass på at det ikke kommer noe vann oppi kaffekremen – da vil den nemlig ikke stivne.
  5. Stek på 150℃ i 30–35 minutter, eller til kremen har satt seg. Den skal fortsatt «vugge» litt i midten.
  6. Avkjøl kaffekremen i kjøleskapet i minst 2 timer før servering.
  7. Pynt gjerne med et tynt lag brunt sukker som flamberes rett før servering!

Relaterte artikler