Hvor får man best espresso – hjemme eller på kafé?

Er «kafékvalitet» egentlig det beste?

En kvinne lager espresso på en espressomaskin i hjemmet sitt Den kjente baristaen James Hoffmann mener at den beste espressoen er den som lages hjemme. Stemmer det? Foto: Colourbox.com

Lenge har man vært avhengig av kaffebarer og kaféer for å få seg god espresso. Her har det imidlertid skjedd en endring i kaffemarkedet de siste årene, godt drevet frem av pandemien og utstyrsprodusenter som har satset på espressomaskiner for hjemmebruk. Er «kafékvalitet» fortsatt det beste, eller lages den beste espressoen nå hjemme?

Den kjente baristaen James Hoffmann snakker om dette i en YouTube-video. For 20 år siden var ikke espressomaskiner for hjemmebruk spesielt gode; det kommersielle utstyret var på dette tids­punktet det beste som fantes, og man snakket om «kafékvalitet» som den beste mulige kvaliteten på kaffe. Men så skjedde det et enormt skifte, mener Hoffmann.

Effektivitet vs. kvalitet

Når det produseres kommersielle espressomaskiner, er målet å kunne lage hundrevis av espressoer hver eneste dag, som alle har samme gode kvalitet. Målet er ikke nødvendigvis å lage den beste espressoen, men å lage konsekvente espressoer. Espressomaskinene skal kort fortalt være pålitelige og effektive.

Utstyrsprodusentene tenkte lenge at hjemmebaristaer burde være fornøyde dersom de klarte å lage en espresso med «kafékvalitet» hjemme. I løpet av de siste årene har dette imidlertid endret seg. Plutselig fantes det nemlig nok forbrukere som ønsket å lage så god espresso som mulig hjemme. Det dukket rett og slett opp et nytt marked.

Resultatet ble at det dukket opp nye produsenter som ønsket å dekke nettopp dette markedet. Det ble produsert en rekke espressomaskiner som var beregnet for hjemmebruk, og som bare ble bedre og bedre. Disse maskinene ble bygget rundt én idé: å kunne lage så god espresso som mulig hjemme.

Med hjemmebaristaen som inspirasjon

Når man lager kaffe hjemme, har man ikke det samme presset som på kaffebarer. Ønsker man å bruke 10 minutter på å lage én espresso, kan man gjøre det. Man bruker rett og slett så lang tid som er nødvendig for å lage en perfekt espresso. Dette er uproblematisk når man lager 2–3 espressoer om dagen, men ikke oppnåelig dersom man skal servere hundrevis av kaffedrikker. På kommersielle kaffebarer har man rett og slett ikke muligheten til å perfeksjonere hver eneste espresso.

Et resultat av dette er at det ikke lenger er de kaffebarene med det mest fancy, kommersielle utstyret som er mest nyskapende. Som et svar på hjemmebaristaene har det nemlig dukket opp kaféer som bruker hjemmet som inspirasjon, og som bruker kaffeutstyr beregnet for hjemmebruk – kaffekverner som kun maler én dose av gangen, håndbryggere for én eller to kopper, espressomaskiner som krever manuell oppfølging. Og det er nå disse kaffebarene som regnes som de mest nyskapende. Å bruke hjemmeutstyr har blitt et slags tegn på at man er seriøs om kaffen og at hver eneste kopp er et kunstverk. Dette er ikke kaffebarer som kan servere hundrevis av espressoer om dagen, men som bruker tid på å tilberede hver eneste kopp.

Dette betyr ikke at man ikke får god espresso på kaffebarer – langt derifra. Det betyr imidlertid at god espresso ikke lenger er forbeholdt kaffebarene, men at man også kan lage det hjemme – så lenge man har riktig utstyr og vet hvordan man skal bruke det.