Ring inn jula med pepperkake-espresso martini!
En drink som gir julefølelse i hver slurk!
Den perfekte cocktailen i jula! Foto: Adobe Firefly
Det er lite som roper «jul» like mye som pepperkaker. Så hva med å lage seg en espresso martini med smak av pepperkake i løpet av jula?
Denne oppskriften på pepperkake-espresso martini lages med pepperkakesirup, og pyntes med knuste pepperkaker. Dette er altså en cocktail som smaker jul i hver eneste slurk!
Oppskrift på pepperkake-espresso martini
Det som gir denne drinken smak av pepperkake, er hjemmelaget pepperkakesirup. Denne sirupen kan også brukes i annen drikke – for eksempel kan man lage seg pepperkakelatte – men også som topping på for eksempel vafler, pannekaker og iskrem. Her er det faktisk bare fantasien som setter grenser! Oppskriften gir nok til 5 dl pepperkakesirup. Reduser mengden dersom du ønsker å lage mindre sirup.
Ingredienser – pepperkakesirup
- 150 gram brunt sukker
- 60 ml mørk sirup
- 5 dl vann
- 3 hele kanelstenger (ev. 1,5 ts malt kanel)
- 8 hele allehåndefrø (ev. 1,5 ts malt allehånde)
- 6 hele nellikspiker (ev. en klype malt nellik)
- 2 ts fersk revet ingefær (ev. 1,5 ts ingefærkrydder)
Fremgangsmåte – pepperkakesirup
- Ha sukker, sirup og vann i en liten kjele på middels varme. La blandingen koke opp, og rør til sukkeret har løst seg opp fullstendig.
- Tilsett kanelstenger, allehåndefrø, nellikspiker og revet ingefær til blandingen. Rør.
- La blandingen småkoke i 15–20 minutter, til den begynner å tykne. Rør med jevne mellomrom.
- La pepperkakesirupen avkjøles til romtemperatur.
- Sil sirupen over i en lufttett beholder. Oppbevar i kjøleskapet.
Ingredienser – pepperkake-espresso martini
- 25 ml vodka
- 25 ml Bailey’s
- 10 ml kaffelikør
- 15 ml pepperkakesirup
- 30 ml espresso, avkjølt
- Isbiter
- Pepperkaker til pynt
Fremgangsmåte – pepperkake-espresso martini
- Knus et par pepperkaker til smuler. Ha pepperkakesirup på kanten av et martiniglass, og dypp det deretter i pepperkakesmulene. Sett glasset i fryseren.
- Brygg espresso, eventuelt ekstra kraftig brygget kaffe, og la avkjøles. Sett gjerne i fryseren.
- Ha isbiter, vodka, Bailey’s, kaffelikør, pepperkakesirup og avkjølt espresso i en shaker, og rist godt i 10–15 sekunder.
- Sil drinken over i det avkjølte martiniglasset. Pynt gjerne drinken med litt mer pepperkakesmuler, malt kanel eller et par kaffebønner.
- Nyt!