Ring inn jula med pepperkake-espresso martini!

En drink som gir julefølelse i hver slurk!

Et glass med pepperkake-espresso martini står ved siden av julepynt Den perfekte cocktailen i jula! Foto: Adobe Firefly

Det er lite som roper «jul» like mye som pepperkaker. Så hva med å lage seg en espresso martini med smak av pepperkake i løpet av jula?

Denne oppskriften på pepperkake-espresso martini lages med pepperkakesirup, og pyntes med knuste pepperkaker. Dette er altså en cocktail som smaker jul i hver eneste slurk!

Oppskrift på pepperkake-espresso martini

Det som gir denne drinken smak av pepperkake, er hjemmelaget pepperkakesirup. Denne sirupen kan også brukes i annen drikke – for eksempel kan man lage seg pepperkakelatte – men også som topping på for eksempel vafler, pannekaker og iskrem. Her er det faktisk bare fantasien som setter grenser! Oppskriften gir nok til 5 dl pepperkakesirup. Reduser mengden dersom du ønsker å lage mindre sirup.

Ingredienser – pepperkakesirup

  • 150 gram brunt sukker
  • 60 ml mørk sirup
  • 5 dl vann
  • 3 hele kanelstenger (ev. 1,5 ts malt kanel)
  • 8 hele allehåndefrø (ev. 1,5 ts malt allehånde)
  • 6 hele nellikspiker (ev. en klype malt nellik)
  • 2 ts fersk revet ingefær (ev. 1,5 ts ingefærkrydder)

Fremgangsmåte – pepperkakesirup

  1. Ha sukker, sirup og vann i en liten kjele på middels varme. La blandingen koke opp, og rør til sukkeret har løst seg opp fullstendig.
  2. Tilsett kanelstenger, allehåndefrø, nellikspiker og revet ingefær til blandingen. Rør.
  3. La blandingen småkoke i 15–20 minutter, til den begynner å tykne. Rør med jevne mellomrom.
  4. La pepperkakesirupen avkjøles til romtemperatur.
  5. Sil sirupen over i en lufttett beholder. Oppbevar i kjøleskapet.

Ingredienser – pepperkake-espresso martini

  • 25 ml vodka
  • 25 ml Bailey’s
  • 10 ml kaffelikør
  • 15 ml pepperkakesirup
  • 30 ml espresso, avkjølt
  • Isbiter
  • Pepperkaker til pynt

Fremgangsmåte – pepperkake-espresso martini

  1. Knus et par pepperkaker til smuler. Ha pepperkakesirup på kanten av et martiniglass, og dypp det deretter i pepperkakesmulene. Sett glasset i fryseren.
  2. Brygg espresso, eventuelt ekstra kraftig brygget kaffe, og la avkjøles. Sett gjerne i fryseren.
  3. Ha isbiter, vodka, Bailey’s, kaffelikør, pepperkakesirup og avkjølt espresso i en shaker, og rist godt i 10–15 sekunder.
  4. Sil drinken over i det avkjølte martiniglasset. Pynt gjerne drinken med litt mer pepperkakesmuler, malt kanel eller et par kaffebønner.
  5. Nyt!

Relaterte artikler