Espresso mint-tini er perfekt til jul

Et glass med espresso mint-tini står på en benk sammen med litt julepynt En drink med nydelig smak av polkagris. Foto: Adobe Firefly

Espresso mint-tini er en juleinspirert variant av den klassiske cocktailen espresso martini. Det som gir den preg av julehøytiden, er selvsagt at den lages med polkagris!

Polkagris er kanskje ikke mest vanlig i Norge, men andre steder i verden er det er fast innslag på julemenyen. Den hvite og røde sukkertøystangen brukes også som pynt, og kan fint henges i juletreet. Eller så kan den selvsagt brukes til å lage en espresso mint-tini.

Oppskrift på espresso mint-tini

Det finnes flere måter å lage denne drinken på, men vår oppskrift bruker sirup laget på ekte polkagris. Det er imidlertid også mulig å bruke peppermyntelikør, eventuelt peppermynteekstrakt, i stedet for polkagrissirup. Da bør man også tilsette noe sukkerlake for å gjøre drinken søtere.

Bruk helst en kraftig og mørkbrent kaffe i denne oppskriften. Vi kan for eksempel anbefale Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso.

Ingredienser – polkagrissirup

  • 1 dl vann
  • 100 gram polkagris

Fremgangsmåte – polkagrissirup

  1. Knus polkagrisene noe, slik at de smelter raskere.
  2. Ha polkagris og vann i en liten kjele, og varm opp over medium varme.
  3. Skru ned varmen når vannet koker. La blandingen småkoke til polkagrisene har løst seg fullstendig opp. Rør jevnlig.
  4. Ta kjelen av varmen når polkagrisene er oppløst. La sirupen avkjøles til romtemperatur før du har den over i en lufttett beholder.
  5. Polkagrissirupen kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 1 uke.

Ingredienser – espresso mint-tini

  • 30 ml kaffelikør
  • 30 ml vodka
  • 30 ml espresso
  • 15 ml polkagrissirup
  • Isbiter
  • Polkagris til pynt

Fremgangsmåte – espresso mint-tini

  1. Ha kaffelikør, vodka, espresso, polkagrissirup og isbiter i en shaker, og rist godt i 10–15 sekunder.
  2. Sil cocktailen over i et avkjølt martiniglass.
  3. Pynt med knuste polkagriser, og nyt!

Relaterte artikler