Iskaffe med s’mores
Smak av s’mores i hver eneste slurk!
Foto: Adobe Firefly
Er det én ting amerikanere elsker, så er det s’mores – sjokolade og marshmallows på graham crackers, som grilles til marshmallowsen blir gyllen og seig. Her får du oppskriften på en iskaffe som har smak av nettopp s’mores.
Det antas at s’mores dukket opp på 1920-tallet blant speidergrupper i USA. Bål og camping er en viktig del av speiderkulturen, og s’mores ble raskt en favoritt, både fordi det var enkelt å lage og fordi man kun trengte tre ingredienser. Navnet er en sammentrekning av «some more»; siden desserten er så god, ønsket folk å ha «some more» – litt mer. Den første kjente oppskriften ble publisert i en speiderhåndbok i 1927, og hadde der navnet «Some Mores». Siden den tid har desserten blitt populær verden over, og er ikke lenger forbeholdt campingturer.
Oppskrift på s’mores-iskaffe
Denne iskaffen er som å spise s’mores i hver eneste slurk. Den minner om en kaffe mocca, men inneholder også kjeks, pisket krem og marshmallowsirup. Det er også fullt mulig å lage den varm – da dropper man bare isbitene, og steamer melken.
Ingredienser – marshmallowsirup
- 2,5 dl vann
- 200 gram sukker
- 115 gram mini-marshmallows
- 1 ts vaniljeekstrakt
- En klype salt
Fremgangsmåte – marshmallowsirup
- Ha vann og sukker i en liten kjele. Kok opp over middels varme, og la deretter sirupen småkoke i 10–15 minutter til den begynner å tykne. Rør med jevne mellomrom.
- Spre mini-marshmallowsene over et stekebrett dekket med aluminiumsfolie. Sett på grillelementet i ovnen og grill dem til de blir gylne. Obs! De brenner seg fort, så følg nøye med.
- Ha marshmallowsene over i sirupen, og rør til de smelter fullstendig og blander seg med sirupen.
- La sirupen avkjøles til romtemperatur. Obs! Ikke rør mens den avkjøles. Sirupen kommer nemlig til å skille seg, og dette er noe du ønsker å oppnå.
- Sil sirupen. Tilsett vaniljeekstrakt og salt, og rør. Oppbevar sirupen i en lufttett beholder i kjøleskapet.
Ingredienser – iskaffe
- 60 ml nybrygget espresso
- 1 ss marshmallowsirup
- ½ ss sjokoladesaus
- 2 dl melk
- Mini-marshmallows
- 0,5 dl knuste graham crackers, eventuelt Digestive-kjeks
- Pisket krem
- Isbiter
Fremgangsmåte – iskaffe
- Ha espresso, marshmallowsirup, sjokoladesaus og melk i en stor kopp. Rør.
- Ha pisket krem i bunnen av et glass. Fyll opp glasset med isbiter, og hell deretter kaffedrikken over isbitene.
- Topp med pisket krem, knuste kjeks, sjokoladesaus og marshmallows. Du kan gjerne grille marshmallowsene raskt i ovnen for ekstra smak av s’mores!
Tips! Iskaffen kan også gjøres om til en cocktail ved å tilsette 40 ml mørk rom, whisky eller Baileys. Nyt!
Oppskrifter hentet fra: pullandpourcoffee.com, tarasmulticulturaltable.com