NM i Kaffekunst arrangeres på UMAMI Arena

Messen er åpen for alle!

En kvinne heller steamet melk i en kopp med espresso Foto: Colourbox.com

UMAMI Arena er Norges største arena for alle som jobber med mat og drikke. Messen gjennomføres 18.–20. mars 2025 i Lillestrøm, og i løpet av disse dagene skal det kåres så mye som fire norgesmestere i Kaffekunst. Hele landets baristaer og kaffeelskere kan altså glede seg til mange spennende NM-konkurranser!

– Kaffe representerer både et håndverk og en kultur som har en spesiell plass i måltidsopplevelsen. Her vil man som besøkende oppleve profesjonelle baristaer som eksperimenterer og kombinere smaker på lik linje med kokker, og inspireres til hvordan kaffe kan løfte helhetsopplevelsen av et måltid. UMAMI er en arena der ulike smakskomposisjoner, kreativitet og håndverk skal skinne, forteller Torill Engelberg, direktør UMAMI Arena, i en pressemelding.

Fire konkurranser spikret

Så langt er det bestemt at fire NM-konkurranser skal holdes på UMAMI Arena: Cup Tasters, Klassisk baristakunst, Brewers Cup og Coffee in Good Spirit (CIGS). Det er også en mulighet for at det gjennomføres NM i lattekunst, men dette er ikke avgjort ennå. Alle som vinner sine respektive konkurranser, går videre til å representere Norge i VM.

De ulike konkurransene skal vurderes av 20 dommere fra både Norge og resten av verden, som alle er kvalifisert gjennom nasjonale og internasjonale kurs. Til NM i Kaffecocktails vil det også være profilerte dommere fra bartendermiljøet.

Slik foregår konkurransene

NM Klassisk Baristakunst har blitt arrangert siden 1998 i Norge, og siden 2000 globalt. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltagerne skal servere én espresso, én espressodrikke med melk og én signaturdrikk. En signaturdrikk skal inneholde minst én espressoshot, og kaffesmaken skal være tydelig, men ellers står baristaen fritt til å velge de øvrige ingrediensene.

Norge har to tidligere verdensmestre i klassisk baristakunst: Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

NM Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Her trenger deltagerne grunnleggende kaffeforståelse for å få et godt resultat.

Norge har én tidligere verdensmester i brewers cup: Odd-Steinar Tøllefsen.

NM Cup Tasters, også kalt Cupping, går ut på at deltagerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Hver deltager får 24 kopper med kaffe, stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to kaffetyper like og én ulik. Det gjelder deretter å identifisere de ulike koppene på kortest mulig tid.

Norge har én tidligere verdensmester i cupping: Tim Wendelboe.

NM Coffee in Good Spirits går ut på å lage innovative drinker med kaffe og alkohol. Deltagerne skal lage to identiske varme eller kalde cocktails, samt to identiske Irish Coffee. Denne konkurransen arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.

Relaterte artikler