Messen er åpen for alle!
Foto: Colourbox.com– Kaffe representerer både et håndverk og en kultur som har en spesiell plass i måltidsopplevelsen. Her vil man som besøkende oppleve profesjonelle baristaer som eksperimenterer og kombinere smaker på lik linje med kokker, og inspireres til hvordan kaffe kan løfte helhetsopplevelsen av et måltid. UMAMI er en arena der ulike smakskomposisjoner, kreativitet og håndverk skal skinne, forteller Torill Engelberg, direktør UMAMI Arena, i en pressemelding.
Så langt er det bestemt at fire NM-konkurranser skal holdes på UMAMI Arena: Cup Tasters, Klassisk baristakunst, Brewers Cup og Coffee in Good Spirit (CIGS). Det er også en mulighet for at det gjennomføres NM i lattekunst, men dette er ikke avgjort ennå. Alle som vinner sine respektive konkurranser, går videre til å representere Norge i VM.
De ulike konkurransene skal vurderes av 20 dommere fra både Norge og resten av verden, som alle er kvalifisert gjennom nasjonale og internasjonale kurs. Til NM i Kaffecocktails vil det også være profilerte dommere fra bartendermiljøet.
NM Klassisk Baristakunst har blitt arrangert siden 1998 i Norge, og siden 2000 globalt. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltagerne skal servere én espresso, én espressodrikke med melk og én signaturdrikk. En signaturdrikk skal inneholde minst én espressoshot, og kaffesmaken skal være tydelig, men ellers står baristaen fritt til å velge de øvrige ingrediensene.
Norge har to tidligere verdensmestre i klassisk baristakunst: Robert Thoresen og Tim Wendelboe.
NM Brewers Cup går ut på å håndbrygge den beste kaffen. Alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Her trenger deltagerne grunnleggende kaffeforståelse for å få et godt resultat.
Norge har én tidligere verdensmester i brewers cup: Odd-Steinar Tøllefsen.
NM Cup Tasters, også kalt Cupping, går ut på at deltagerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Hver deltager får 24 kopper med kaffe, stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to kaffetyper like og én ulik. Det gjelder deretter å identifisere de ulike koppene på kortest mulig tid.
Norge har én tidligere verdensmester i cupping: Tim Wendelboe.
NM Coffee in Good Spirits går ut på å lage innovative drinker med kaffe og alkohol. Deltagerne skal lage to identiske varme eller kalde cocktails, samt to identiske Irish Coffee. Denne konkurransen arrangeres i samarbeid med Norsk Bartender Forening.
Hvert år arrangeres det sju VM-konkurranser.
Agnieszka Rojewska fra Polen er den første kvinnen som har blitt verdensmester baristakunst.
9. mai har du muligheten til å se baristaer og bartendere forene kaffe og alkohol på innovative måter.
Den nye nordiske kaffemessen ble en braksuksess!