Kaffegrut kan redusere forurensning i vann

Opptil 70 prosent reduksjon av miljøgifter.

En kvinne heller kaffegrut ut i en elv Foto: Adobe Firefly

Kaffegrut, som mange ser på som kun avfall, har mange bruksområder. Det kan brukes i hudpleieprodukter, i sement for å gjøre betongen sterkere, i batterier for å gjøre dem kraftigere, som materiale til å lage klær, som gjødsel … og ifølge ny forskning også til å rense og fjerne forurensning i vann.

Hvert eneste år kastes det millioner av kaffegrut. Men hva hvis man klarer å utnytte denne kaffegruten? Forskere ved Universidade Tecnológica Federal do Paraná i Brasil har undersøkt hvordan kaffegrut kan brukes til å rense opp miljøgifter i vann – nærmere bestemt det utbredte og giftige plantevernmiddelet bentazon, som er knyttet til grunnvannsforurensning. Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet Journal of Chemical Technology and Biotechnology.

Opptil 70 prosent reduksjon

I eksperimentet begynte forskerne med å endre kaffegrutens kjemiske sammensetning. Dette gjorde de ved å tørke gruten på svært høy varme, slik at den ble til aske. Deretter tilsatte de sinkklorid og salpetersyre til asken, slik at karbonet i kaffegruten ble såkalt ‘aktivert’. Når denne aktiviseringen skjer, øker kaffegrutens porøsitet og overflateareal. Karbonet blir derfor som en svamp som suger opp bentazon.

Bentazon er et plantevernmiddel som ofte brukes på bønner, erter og poteter. Stoffet beveger seg lett gjennom jord og vann, noe som fører til forurensning av grunnvannet. Dette utgjør en fare ikke bare for diverse økosystemer, men også for menneskers helse. Forskerne ønsket derfor å finne ut om kaffegrut kan trekke ut bentazon fra forurenset vann. De helte kaffegrutasken i begre med vann som var tilsatt plantevernmidler. Testene deres viste at kaffegruten klarte å trekke ut så mye som 70 prosent av bentazonen fra vannet.

Videre ønsket forskerne å finne ut om kaffegruten kan gi bedre vekstforhold for planter. De valgte å undersøke dette på løkplanter, som er kjent for å ha en høy følsomhet overfor giftige stoffer. Forskerne dyrket løkrøtter i glass med vann som inneholdt bentazon, hvor halvparten av glassene ble tilsatt den aktiverte kaffegruten. Deretter målte de celledelingen og rotveksten til plantene. Som kontroll dyrket de også løkplanter i rent vann.

Mens løkrøttene i vannet med bentazon vokste dårlig, og viste tegn til forurensning, grodde plantene i kaffegrutvannet overraskende godt. Faktisk grodde de nesten like godt som plantene som ble dyrket i det rene vannet. Dette viser altså hvor effektivt den aktiverte kaffegruten er, og at kaffegrut kan bidra til å redusere forurensning i grunnvannet.

Relaterte artikler