Affogato med karamelliserte mandelflak

Et glass med affogato med mandelflak står på en mørk benk Foto: Adobe Firefly

Mmm … det er lite som smaker like godt som en affogato etter et stort måltid! Her får du en variant med karamelliserte mandelflak.

I Norge er det vanligst å spise karamelliserte mandler – også kalt brente mandler – i forbindelse med jula. Det smaker imidlertid like godt året rundt! Ikke bare har de karamelliserte mandelflakene en deilig smak, men den gir også en god «krønsj» til den ellers silkemyke desserten.

Oppskrift på mandelaffogato

Det finnes to måter å lage denne mandelaffogatoen på: enten med eller uten alkohol. Dersom du går for førstnevnte, bruker du amaretto. Dette er en italiensk mandellikør med rund og god smak. Ønsker du å sløyfe alkoholen, kan du erstatte likøren med mandelsirup – såkalt orgeat. Denne kan enten kjøpes ferdig eller lages selv.

Selv om klassisk affogato lages med espresso, går det fint an å bruke litt ekstra sterkt brygget kaffe. Bruk gjerne en presskanne, ettersom kaffen da vil få en fyldig og kraftig body! Kaffen bør være mørkbrent.

Denne oppskriften gir én porsjon affogato, men en større mengde karamelliserte mandelflak. Server gjerne mandelbiscotti ved siden affogatoen også!

Ingredienser

  • 1 dl mandelflak (skivede mandler)
  • 3 ss sukker

  • 0,5 dl nybrygget kaffe
  • 1 kule vaniljeiskrem
  • 1,5 ts amaretto, eventuelt orgeat
  • Karamelliserte mandelflak

Fremgangsmåte

  1. Lag først karamelliserte mandelflak. Ha bakepapir på et stekebrett. Ha skivede mandler og sukker i en liten kjele, og varm opp over middels varme. Rør konstant slik at det ikke brenner seg. Når sukkeret smelter og begynner å bli brunt, etter omtrent 5–6 minutter, heller du blandingen over på bakepapiret og sprer det utover. La det avkjøle seg fullstendig, omtrent 15 minutter. Deretter bryter du det opp i mindre biter.
  2. Lag kaffe, gjerne med en presskanne.
  3. Avkjøl et coupeglass eller en liten serveringsbolle.
  4. Ha en iskremkule i glasset, deretter amaretto (eventuelt orgeat) og til slutt kaffe. Pynt med ønsket mengde karamelliserte mandelflak.
  5. Server med en skje, og kanskje en mandelbiscotti, og nyt!