Kaldbrygget kaffe i sous vide-maskin

Fra 12 til 2 timer.

Kaldbrygget kaffe helles oppi et glass med isbiter Foto: Colourbox.com

Sous vide er en måte å tilberede mat på. «Sous vide» er fransk for «under vakuum», og beskriver nettopp hvordan maten tilberedes; man plasserer vakuumpakket mat i et vannbad som holder en spesifikk temperatur. Temperaturen i vannet er enten lik eller litt høyere enn temperaturen man ønsker at maten skal få, og maten varmes altså sakte til riktig temperatur.

Så hvorfor snakker vi om sous vide på en nettside som handler om kaffe? Jo, fordi det er mulig å lage kaldbrygget kaffe med denne teknikken! Vanligvis må kaldbrygget kaffe stå og trekke i kjøleskapet i 12–24 timer før den er ferdig. Lager man det i en sous vide-maskin, er imidlertid kaffen ferdig på kun 2 (!) timer.

Slik gjør man det

Grunnen til at kaldbrygget kaffe er så populært, er at kaffen får en mild og søt smaksprofil uten bitterheten til varmbrygget kaffe. Det kalde vannet trekker nemlig ut færre bitterstoffer fra kaffebønnene. På grunn av at vannet er kaldt, kreves imidlertid mer tid til å ekstrahere alle smakene fra kaffen.

Selv om kaldbrygget kaffe med sous vide-teknikken er ferdig på kun 2 timer, får kaffen likevel den samme gode smaksprofilen som ved klassisk kaldbrygget kaffe. Det betyr at man ikke lenger trenger å planlegge den kaldbryggede kaffen et døgn i forveien!

Å lage kaldbrygget kaffe på denne måten er også svært enkelt. Faktisk er det ikke noe særlig mer komplisert enn å lage vanlig kaldbrygget kaffe! Den største «utfordringen» er at du trenger en sous vide-maskin.

Slik gjør du det:

  • Bruk 100 gram grovmalt kaffe til 8 dl vann. Ha vannet og kaffen i en lufttett beholder som tåler varme.
  • Sett sous vide-maskinen til 65℃, og la vannet varmes opp.
  • Når vannet har nådd 65℃, putter du kaffebeholderen oppi vannet, og setter en timer på 2–4 timer.
  • Når det har gått 2–4 timer, tar du beholderen ut av vannet. Hell deretter kaffen gjennom et kaffefilter, slik at du filtrerer bort kaffegruten.
  • Nyt den kaldbryggede kaffen umiddelbart, eller oppbevar den i en lufttett beholder i kjøleskapet. Kaffen har en holdbarhet på opptil 1 uke!