Shave ice med kaldbrygget kaffe

En forfriskende dessert!

Et martiniglass med shave ice med kaldbrygget kaffe står på et bord Foto: Adobe Firefly

Shave ice er en utrolig deilig og leskende dessert nå når varmen har slått til for fullt. Shave ice finnes i utallige former og farger, ettersom det lages av «barbert» vann-is – derav navnet – tilsatt smak som absorberes av isen. Og her får du selvsagt en variant med smak av kaffe!

Shave ice har opprinnelse fra Hawaii, hvor det ble populært blant de som jobbet på sukker- og ananasplantasjene på 1920- og 1930-tallet. På grunn av det varme klimaet ble isen benyttet som forfriskning.

Oppskrift på shave ice

Shave ice lages egentlig ved at en stor isblokk spinnes over et stort høvelblad. Dette har imidlertid de færreste tilgang til hjemme. Denne varianten krever derfor litt mer tid og tålmodighet, men kan til gjengjeld lages med utstyr du allerede har hjemme.

Når du lager denne oppskriften, anbefaler vi å lage den kaldbryggede kaffen ekstra sterk. Dette gjøres enkelt ved å bruke 100–120 gram grovmalt kaffe per liter vann.

Ingredienser

  • 7 dl kaldbrygget kaffe
  • 2 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 2 ts kanel

Fremgangsmåte

  1. Ha vann og sukker i en liten kjele, og varm opp på middels varme. Rør til alt sukkeret er oppløst.
  2. Tilsett kanelen, og rør.
  3. Trekk kjelen til side og la avkjøles.
  4. Hell kaffen oppi sukkerlaken, og rør.
  5. Hell blandingen oppi en brødform. Pakk den løst inn i plast, og sett i fryseren.
  6. Når blandingen begynner å danne is i kantene (ca. 1 time), tar du en gaffel og rører i blandingen for å knuse alle iskrystaller som har blitt dannet.
  7. Sett formen tilbake i fryseren, og gjenta denne prosessen hver halvtime i 3–4 timer, eller til blandingen får samme konsistens som shave ice.
  8. Når isen er ferdig, kan den serveres i en liten bolle eller et martiniglass. Pynt gjerne med litt pisket krem og en kanelstang, og nyt!

Relaterte artikler