Hva skjer med koffeinet som fjernes fra koffeinfri kaffe?

Har du noen gang lurt på dette?

Illustrasjon av en stor kaffekopp med kaffebønner som renner over Foto: Colourbox.com

Koffein finnes naturlig i kaffebønner. Selv om mange drikker kaffe nettopp på grunn av den oppkvikkende effekten koffeinet gir, kan det være utallige grunner til at man velger å redusere koffeininntaket. På grunn av dette er det mange som velger å drikke koffeinfri kaffe.

Det finnes flere metoder for å fjerne koffein fra kaffebønnene. Avhengig av hvilken metode som benyttes, fjernes mellom 94 og 98 prosent av koffeinet. Deretter blir kaffebønnene brent på vanlig måte. Men hva er det som skjer med koffeinet etter at det har blitt fjernet fra kaffen?

Gjenbruk av koffein

Det rene koffeinet ser ut som et fint, hvitt pulver. Det har en noe bitter smak, men er ellers smakløst. Dersom det tilsettes i små mengder i andre mat- og drikkevarer, vil de færreste kunne smake at produktene er tilsatt koffein.

Og det er nettopp det som skjer med koffeinet som fjernes fra kaffebønnene. I stedet for å kaste det, velger mange kaffeprodusenter å selge koffeinet slik at det kan tilsettes i andre produkter. Dette kan være brus og energidrikker, men også tyggis, sminke og koffeintabletter.

Det er imidlertid ikke slik at alle produkter som er tilsatt koffein er tilsatt naturlig koffein fra kaffebønner. Det er nemlig fullt mulig å lage syntetisk koffein, ettersom det består av karbon, hydrogen, nitrogen og oksygen – atomer som finnes overalt rundt oss. Mesteparten av koffeinet som tilsettes i brus og energidrikker er derfor syntetisk.

Relaterte artikler