Kaffe med eplecidereddik – hvilke helsefordeler har det?

Og ikke minst – smaker det godt?

En flaske med eplecidereddik ligger på en benk ved siden av mange epler Både kaffe og eplecidereddik er svært sunt. Så kombinasjonen må jo bli magisk, eller hva? Foto: Colourbox.com

Eplecidereddik er en type eddik som lages av fermentert eplejuice. Vanligvis brukes den i salater og sauser, men den har også blitt brukt i tusenvis av år som en naturmedisin. Hippokrates, som regnes som «legekunstens far», var kjent for å blande eplecidereddik med honning for å behandle ulike sykdommer.

Eplecidereddik bringer altså med seg mange helsefordeler. Det samme gjør kaffe. Så har du noen gang prøvd å kombinere disse to til en såkalt ‘superdrikk’?

Fordeler og ulemper ved eplecidereddik

Flere studier tyder på at eplecidereddik har helsebringende egenskaper. Det sies blant annet at eddiken kan øke metabolismen og bidra til vektnedgang, redusere kolesterolnivåene i kroppen, senke blodsukkernivået, redusere diabetessymptomer og gi renere hud. Eplecidereddik av høy kvalitet inneholder proteiner, enzymer, snille bakterier, kalium, aminosyrer og antioksidanter. Eddiken kan også bidra til å ta knekken på farlige bakterier, og kan derfor brukes til vasking, desinfisering og matpreservering.

Man må imidlertid være påpasselig med hvor mye eddik man får i seg. Dersom man drikker for mye, vil man nemlig kunne få noen bivirkninger. Dette kan være kvalme, urolig mage, halsbrann, sure oppstøt og erosjon av tannemaljen. Eplecidereddiken kan også komme i konflikt med enkelte medisiner.

Ifølge forskning er det imidlertid fullstendig trygt å innta opptil 30 ml eplecidereddik daglig, så lenge det vannes ut eller blandes med noe annet – for eksempel kaffe. Det anbefales at man drikker det daglig for å få fullt utbytte av de positive virkningene. Det er imidlertid viktig å velge organisk, upasteurisert eplecidereddik uten tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler. Dette kan man som oftest finne på helsekostbutikker.

Kaffe og eplecidereddik

Ettersom både kaffe og eplecidereddik inneholder mye syre, blir kombinasjonen en svært sur drikk. Dersom man skal teste ut denne blandingen, lønner det seg derfor å velge en kaffe som ikke er spesielt syrlig. For eksempel kan man gå for en lys søramerikansk kaffe, eller en afrikansk kaffe med fruktig ettersmak.

Dersom du ønsker å teste ut denne ‘superdrikken’, anbefaler vi å begynne med ¼ teskje eplecidereddik per kopp ferdigbrygget kaffe. Dersom du synes den blir for sur, kan du enten tilsette mindre eddik, eller vanne den ut. Det kan også lønne seg å tilsette søtningsmiddel, for eksempel honning. Ryktene sier at kaffen da vil smake litt som eplepai!

Kilde: coffeepursuits.com, healthline.com