Dette er den italienske iskaffeversjonen av «shaken, not stirred».
Caffè shakerato skal aller helst serveres i et martiniglass. Foto: Colourbox.comCaffè shakerato blir gjerne drukket om sommeren som en friskere versjon av espresso. På grunn av den unike tilberedelsesmetoden får kaffen et tykt lag med skum på toppen.
Selv om caffè shakerato teknisk sett bare er en søtet, avkjølt espresso, gjør fremgangsmåten at man får en fløyelsmyk drikk med et tykt og deilig skumlag på toppen. Sukkeret tilsettes i espressoen før man avkjøler den, slik at det løser seg opp ordentlig.
En vanlig variant er å også tilsette kremlikør til kaffen, gjerne med smak av vanilje, sjokolade eller kaffe – for eksempel Baileys eller Kahlúa. Likøren skal da ristes sammen med kaffen.
* Dersom du ikke har espresso, kan du også bruke sterk kaffe, gjerne brygget med mokkakanne eller AeroPress. Bruk gjerne en espressoblend, slik som for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.
Kaldbrygget kaffe må lages 12–24 timer før den skal drikkes, men det er vel verdt ventetida!
Mazagran omtales som «den originale iskaffen».
Med fløte, espresso og vaniljesukker er denne kaffedrikken kremet og søt.