Kjelene slukkes i Kaffetårnet på Filipstad

Denne delen av Oslos industrihistorie er nå over.

Kaffetårnet på Filipstad sett fra avstand Kaffetårnet på Filipstad vil ikke lenger produsere kaffe. Foto: Sjo og Floyd

Det ikoniske kaffetårnet på Filipstad har vært et kjent blikkfang i hovedstaden siden det ble reist i 1965, og like lenge har det produsert noen av Norges mest kjente kaffemerker. Nå er det imidlertid slutt, og de store brennerne som har produsert tusenvis av tonn med ristede kaffebønner gjennom årene, er slukket.

Det betyr også slutten på den liflige kaffeduften som mange har kjent et snev av hver gang de nybrente kaffebønnene ble kjølt ned. I denne prosessen ble de ristede bønnene overrislet med vann for som fordampet, og denne vanndampen – med sin herlige kaffearoma – var en indirekte påminning om kaffeproduksjonen på Filipstad. Nå er denne delen av Oslos industrihistorie over.

Et nytt tårn

For mange er det vemodig at kaffeproduksjonen på Filipstad forsvinner, men selv om anlegget på Filipstad lukker dørene, vil Joh. Kaffe fortsatt være Norges ledende kaffeprodusent. Riktignok blir det ikke lenger kaffebrenning i Oslo, men som erstatning for anlegget som var, er det bygget et nytt og moderne anlegg – i Vestby!

Dette er antakeligvis verdens mest avanserte produksjonsanlegg for kaffe. Det er Norges største industribygg i tre og har høstet anerkjennelse fra mange fagmiljøer. Det er også prisbelønnet for fremtidsrettede og bærekraftige løsninger. Det viktigste er likevel at teknologien i dette bygget gir fantastiske muligheter til å lage kaffe av ypperste kvalitet. Norges mest miljøvennlige kaffebrenneri er bygget i heltre – over 90 % av byggematerialene består av tre. Både tak, vegger og gulv er bygd i massiv-tre, som for øvrig også kalles krysslimt tre.

Tre som byggemateriale er både miljøvennlig og fornybart. Der det ikke har vært mulig å benytte tre – for eksempel i fundamentet for maskinparken inne i fabrikken – er det brukt resirkulert og lavkarbon stål og betong.

Anlegget i Vestby sikrer en bærekraftig produksjon av kvalitetskaffe for fremtiden. Bærekraft er synonymt med kvalitet og effektivitet, og er en nødvendig forutsetning for å gi kaffebønder i produsentlandene akseptable levekår.

Norges mest miljøvennlige kaffebrenneri gir også flere muligheter rent pakketeknisk, noe som gir anledning til å produsere mindre serier. Dette gjør det mulig å tilby flere ulike kaffevarianter. Men de kjente merkevarene ALI Kaffe og Evergood vil fortsatt være stolte flaggskip i tradisjonsrike Joh. Kaffes portefølje.

Denne saken ble først publisert på SMAKmagasinet.no.

Relaterte artikler