Kvinner som drikker kaffe har lavere fettprosent

Kan kaffe benyttes i kampen mot overvekt?

En kvinne sitter i sengen og drikker kaffe mens hun videochatter. Dersom man ønsker å få lavere fettprosent, kan det være fornuftig å implementere kaffe i dietten. Foto: Colourbox.com

Forskning viser at noen av de kjemiske forbindelsene i kaffe er knyttet til lavere fettprosent, spesielt hos kvinner. Kaffe kan altså være med på å bekjempe fedme.

En forskergruppe ved Anglia Ruskin University i England publiserte nylig en forskningsartikkel på The Journal of Nutrition, hvor de undersøkte sammenhengen mellom kaffedrikking og lavere fettprosent.

Lovende resultater

Undersøkelsen har pågått siden 60-tallet og har undersøkt over 190.000 amerikanere mellom 20 og 69 år. Deltakerne ble delt inn i grupper basert på deres daglige kaffekonsum. Forskerne undersøkte deretter sammenhengen mellom kaffekonsum, magefett, total fettprosent og fedme.

Resultatene viser at kvinner som drikker mellom 2 og 3 kopper kaffe daglig har lavere sannsynlighet for å utvikle fedme. De har også en generelt lavere fettprosent enn de kvinnene som ikke drikker kaffe. Dette gjelder for kvinner i alle aldre.

De kvinnene i undersøkelsen som var mellom 20 og 44 år, og som drakk 2 eller 3 kopper kaffe daglig, hadde lavest forekomst av magefett. De hadde 3.4 % mindre magefett enn kontrollgruppen som ikke drakk kaffe. Denne gruppen hadde også lavest forekomst av fedme.

De kvinnene som var mellom 45 og 69 år, og som drakk 2–3 kopper eller mer daglig, hadde størst reduksjon i magefett sammenlignet med gruppen som ikke drakk kaffe – hele 4.1 % mindre. Totalt sett hadde denne gruppen 2.8 % lavere fettprosent enn de som drakk mindre kaffe.

Forskningsstudien undersøkte også menn, og selv om forskjellen var mindre hos menn enn hos kvinner, var det en merkbar forskjell mellom de mennene som drakk kaffe og de som ikke drakk kaffe. De mannlige kaffedrikkerne på mellom 20 og 44 år hadde 1.3 % lavere fettprosent og 1.8 % mindre magefett enn de som ikke drakk kaffe.

Kaffe er ikke nok

Resultatene viser at det er visse kjemiske forbindelser i kaffen som kanskje kan brukes for å bekjempe fedme. Både kaffe med og uten koffein er effektivt. Det kan altså være fordelaktig å integrere kaffe i dietter som en kamp mot overvekt. Dersom man skal gå ned i vekt, er imidlertid ikke kaffe i seg selv nok – det må i så fall inngå i en større, mer omfattende diett.

Kilder: dailycoffeenews.com, sciencedaily.com

Relaterte artikler