Det er tøffe tider for mange kaffebarer. Det finnes flere måter for å vise at du setter pris på dem.
"Support your local coffee shop", oppfordrer Jaca kaffebar på Briskeby i Oslo. Foto: Sjo og FloydTorsdag 12. mars 2020 la regjeringen frem «de sterkeste tiltakene i fredstid» for å forhindre smittespredning av koronaviruset. Dette har medført alvorlige konsekvenser for serveringsnæringen. Mange bedrifter har mistet inntekt og har sett seg nødt til å permittere ansatte.
Kafeer og kaffebarer er viktige sosiale møteplasser for mange. Vil du at dine favorittsteder skal være der på den andre siden av koronapandemien? Du kan støtte din lokale kaffebar og ditt lokale brenneri bl.a. ved å kjøpe kaffebønner / malt kaffe, ta-med-kaffe, spiselige produkter eller kaffeutstyr. Mange kaffebarer har egen nettbutikk, og andre tilbyr hjemlevering. Noen kunder velger å støtte kaffebaren sin med en virtuell kaffe.
Alle kaffebarer må forholde seg til regelen om tilstrekkelig avstand mellom gjestene, men utover dette forholder landets kaffebarer seg til situasjonen på ulikt vis.
Etter hvert som situasjonen utviklet seg, valgte flere å stenge helt. Blant de større kjedene gjaldt dette både Espresso House og Starbucks. Nå har flere av filialene åpnet igjen, med restriksjoner.
Blant frittstående kaffebarer og mindre kjeder som også valgte å stenge i hovedstaden, er bl.a. Tim Wendelboe og Erlik Kaffe. Også disse har åpnet igjen.
LES OGSÅ: Erlik Kaffe kåret til Oslos mest populære serveringssted
Kaffebarene som er åpne, har innført restriksjoner. Det er f.eks. ikke mulig å få laget kaffen i medbrakt gjenbrukskopp, og det bes om at det betales med kort.
Det serveres stort sett bare ta-med-produkter inntil videre. Enkelte har sitteplasser tilgjengelig utendørs, men avstandsregelen gjelder.
Java og Mocca i Oslo har skrevet følgende på sine facebooksider: “Vi gjør det vi kan for å holde driften gående for gjestene våre og fremfor alt våres ansatte som gjerne vil jobbe.”
Fuglen kaffebar i Oslo har stengt noen av sine filialer, men i Gamlebyen har de begynt med et alternativt utsalg med disk for én kunde av gangen, take-away, og utendørskø. Les mer om dette i VG.
“I morges traktet jeg kaffen selv. Og vippset en 50-lapp til min lokale kaffebar”, skriver samfunnsredaktøren i Tønsbergs Blad, Marie Olaussen. Hun mener at de som har mulighet, kan hjelpe til med det de kan for å unngå at bedrifter, inkludert lokale møteplasser og arbeidsplasser, går konkurs.
“Vi håper dere alle tar godt vare på hverandre i tiden fremover, og støtter lokale aktører som kan gå en vanskelig tid i møte!”, oppfordrer Erlik Kaffe på sin facebookside.
Flere kaffebarer har nettbutikk som alltid er åpen, og oppfordrer sine kaffeglade gjester til å benytte seg av denne. Også kaffebarer uten nettbutikk ser etter alternative løsninger for å kunne opprettholde et visst salg i disse dager. Noen tilbyr f.eks. hjemlevering.
Norgesmester i Brewers Cup 2020, Ole Kristian Bøen, kommer med en oppfordring i et leserinnlegg på Drammens Tidende. Han skriver dette om alle kaffeentusiastene som jobber på kaffebar:
Dette er folk som jobber mye, men tjener lite. De gjør det, fordi de brenner for faget. […] Nå sliter de voldsomt. […] Permitteringer er selvsagt. Konkurser en lei konsekvens. […] Jo, vi kan bestille fra dem som tilbyr hjemlevering eller har egen nettbutikk. Vi kan spørre om stedet har Vipps og betale samme sum som vi uansett ville kjøpt en kaffe for hver dag. Vi kan prøve så godt vi kan å støtte opp, slik at lokale drivere har et livsgrunnlag, også når livet etter hvert vender tilbake.
I disse tider hvor vi tilbringer mye tid hjemme, er det desto større grunn til å kose seg som best man kan. Da hører god kaffe med! Og kanskje har du mer tid enn normalt til å prøve ut nye tilberedningsmetoder og oppskrifter? Her finner du alle våre oppskrifter samlet.
Jobber du fra hjemmekontor, kan fersk, nykvernet kaffe bidra til å løfte arbeidshverdagen.
LES OGSÅ: Slik lager du best mulig kaffe på hjemmekontoret
Denne artikkelen ble sist oppdatert 27. april 2020.
På grunn av koronaviruset er Melbourne International Coffee Expo og World of Coffee i Warszawa utsatt. Nye datoer er allerede på plass.
Du trenger bare pulverkaffe, sukker, vann og melk for å lage kaffedrikken som går viralt i disse dager.
Det er tid for innhøsting i noen av verdens største kaffeproduserende land, men arbeidskraften er svekket.
En positiv ting med at arbeidsplassen for mange av oss er flyttet hjem, er at vi kan lage bedre kaffe enn den vi får på jobben.